Turcan, după ce PSD a anunţat că nu susţine guvernul: poate nu ar strica să se mai gândească

Autor: Andreea Tobias Postat la 01 noiembrie 2021 40 afişări

Raluca Turcan spune, după ce PSD a anunţat că nu susţine guvernul, că poate nu ar strica să se mai gândească la votul de miercuri. Turcan afirmă că PSD a vrut majorări cu 16 miliarde de lei în plus faţă de creşterile de 133 de miliarde de acum: „De unde am putea aloca aceşti bani?”.

Turcan, după ce PSD a anunţat că nu susţine guvernul: poate nu ar strica să se mai gândească

Turcan spune că a văzut că PSD nu susţine guvernul Ciucă pentru că, în programul de guvernare depus la Parlament, nu se regăsesc propunerile PSD în materie de creşteri de venituri.

„Aş vrea să spun cât se poate de clar câteva lucruri, lăsând deoparte retorica şi tensiunea politică mult prea crescută a momentului. Guvernul a reuşit în acest an să ia măsuri pentru creşterea veniturilor şi sprijinirea celor care au nevoie de asistenţă socială de calitate, cât şi pentru depăşirea perioadei dificile generată de criza sanitară şi criza internaţională a preţurilor”, susţine reprezentanta PNL:

Conform Ralucăi Turcan, au fost puse în aplicare măsuri active, de sprijin, pentru angajaţi şi angajatori, în valoare de 7,3 miliarde lei, cu care am protejat 1,4 milioane de locuri de muncă, s-a realizat majorarea alocaţiilor copiilor cu 20% la începutul anului, care a însemnat un efort suplimentar de 350 milioane lei lunar, au fost alocaţi, în sprijinul consumatorilor vulnerabili, la creşterea preţurilor la energie, 426 milioane lei acest an, iar pentru anul 2022 va mai exista o alocare de 720 de milioane lei, dar a fost găsită şi deschidere la dialog din partea partenerilor sociali pentru creşterea salariului minim, la 2550 de lei, de la 1 ianuarie 2022, care înseamnă un impact pozitiv pe buget consolidat de 1,7 miliarde lei.

„Toate aceste măsuri se vor resimţi în buzunarele oamenilor şi continuăm să creştem veniturile mici şi să oferim suport celor vulnerabili. Diferenţa între cei care livrează soluţii pentru oameni şi cei care doar îi amăgesc vine însă din cât de sustenabilă e fiecare promisiune”, adaugă Turcan.

Potrivit acesteia, un efort realist şi sustenabil bugetar pentru anul viitor înseamnă:

- creşterea alocaţiilor cu 20% de la 1 ianuarie, deci un plus de aproximativ 350 de milioane lei lunar, suplimentar peste cheltuiala de anul acesta

- indexarea pensiilor cu minim 6%, intenţia fiind ca această creştere să fie mai mare

- menţinerea direcţiei de creşterea a salariului minim prin dialog cu partenerii sociali.

„Oamenii au nevoie de sprijin, iar presiunea creşterii preţurilor este majoră, dar trebuie să păstrăm echilibrul bugetar, investiţiile şi perspectiva de creştere economică , pentru că acestea reprezintă real baza creşterii veniturilor. Acum alocăm în total DOAR pentru pensii, alocaţii, asistenţă socială şi şomaj aproximativ 133 de miliarde de lei pe an. Costul heltuielilor cu pensii, salarii şi asistenţă socială este de peste 90% din total venituri fiscale ale statului. Toate solicitările PSD de majorări ar presupune pentru anul 2022 încă 16 miliarde de lei în PLUS faţă de 133 de miliarde de acum.

De unde am putea aloca aceşti bani? Din investiţii? Am arunca în aer singurul motor real de creştere economică! Singurul răspuns credibil este din cheltuirea atentă a fiecărui leu public sau euro intrat în ţară. Asta presupune: reforma pensiilor, reforma salarizării, asistenţa socială ţintită, atragerea banilor din PNRR şi exerciţiul financiar european viitor. Şi din investiţii publice consistente! Pentru asta, însă, avem nevoie de un pic de timp şi, ideal, de stabilitate şi responsabilitate politică. De aceea, poate nu ar strica să se mai gândească colegii din Parlament la votul de miercuri”, îşi încheie postarea Raluca Turcan.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turcan,
psd,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.