Turcan, către Budăi: PNRR….Tic-tac, Tic-tac! Orice zi de întârziere costă

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 22 februarie 2022 42 afişări

Deputatul PNL Raluca Turcan îi cere ministrului Muncii, Marius Budăi, să trimită în Parlament proiectul de lege care reglementează activităţile casnice.

Turcan, către Budăi: PNRR….Tic-tac, Tic-tac! Orice zi de întârziere costă

„PNRR….Tic-tac, Tic-tac! Se apropie termenul limită pentru transmiterea la Parlament, de către Guvern, a proiectului care reglementează activităţile casnice, desfăşurate în mare parte până acum doar la negru. Este un proiect pe care l-am lăsat finalizat la Minister, l-am inclus la finanţare prin PNRR şi care, în urma dezbaterii publice, a fost îmbunătăţit pentru a facilita şi mai mult accesarea serviciilor de către angajatori şi remunerarea corespunzătoare a prestatorilor, prin introducerea unei aplicaţii online, prin reducerea bazei de calcul a contribuţiilor şi prin colaborarea cu sistemul bancar şi oficiile poştale”, scrie pe Facebook Raluca Turcan.

Ea apreciază că proiectul îi sprijină atât pe angajatori, cât şi pe prestatori.

„Prin reglementarea activităţilor casnice, relaţiile de muncă din acest domeniu se vor înregistra şi contracta rapid, chiar şi pe baza unei aplicaţii descărcată pe telefon, sau chiar prin sms. Atenţie: Prin această măsură sunt avantajaţi, în primul rând, cei care desfăşoară astfel de activităţi, pentru că aceştia devin asiguraţi ai sistemului de pensii şi de sănătate! Astfel, în loc ca, la împlinirea vârstei de 65 de ani, mulţi oameni care fac menajul sau grădinăritul la negru de ani de zile să fie asistaţi social, ei vor fi pensionari ai sistemului public de pensii. Proiectul garantează inclusiv sporirea nivelului de protecţie socială sau de protecţie a muncii. Astfel, baza de calcul pentru CAS, pentru CASS şi pentru aplicarea impozitului pe venit este 50% din valoarea nominală a unui tichet de muncă, adică 7,5 lei”, adaugă Turcan.

Ea precizează că suma netă care revine prestatorului casnic pentru un tichet de muncă de 15 lei va fi de 11,62 lei, cceea ce reprezintă 77,46% din valoarea nominală a tichetului de muncă, iar 22,53% din valoarea nominală a tichetului de muncă reprezintă contribuţii şi impozit.

„Acestea sunt argumente concrete că acest proiect contribuie şi la sustenabilitatea financiară a statului, întrucât activităţi până acum desfăşurate la negru devin fiscalizate. Orice persoană fizică care a împlinit vârsta de cel puţin 16 ani va putea sa fie înregistrată drept prestator casnic. De asemenea, vor putea beneficia de prevederile legii şi şomerii indemnizaţi, fără a le fi afectat dreptul stabilit la indemnizaţia de şomaj şi beneficiarii de venit minim garantat, fără a le fi afectat dreptul stabilit la venitul minim garantat. Suma alocată statului pentru implementarea acestui proiect, prin PNRR, este de 4.538.000 euro şi, conform ţintelor asumate de România în PNRR, legea şi normele ei de aplicare trebuie aprobate până la finalul primului trimestru din anul 2022. Domnule ministru Budăi, transmiteţi proiectul Parlamentului, nu ignoraţi jaloanele PNRR pentru că orice zi de întârziere costă”, conchide Turcan.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turcan,
budăi,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.