Tranziţie post-Brexit pentru doi ani, avansată de Theresa May. Emmanuel Macron aşteaptă clarificări din partea Marii Britanii privind negocierile

Autor: Mihai Draghici Postat la 23 septembrie 2017 224 afişări

Marea Britanie trebuie să ofere clarificări privind poziţiile în cadrul negocierilor pe tema Brexit, afirmă preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, după discursul premierului britanic, Theresa May, relatează BBC News online.

Emmanuel Macron a subliniat că problemele referitoare la drepturile cetăţenilor UE aflaţi în Marea Britanie, la obligaţiile financiare ale Londrei şi la frontiera Irlandei de Nord, teritoriu britanic, cu Irlanda trebuie clarificate înainte de iniţierea discuţiilor pe tema viitoarei relaţii comerciale.

Premierul Theresa May a propus vineri, în oraşul italian Florenţa, o perioadă de tranziţie de doi ani post-Brexit şi onorarea contribuţiilor financiare pentru "angajamentele" făcute în trecut.

Emmanuel Macron a salutat iniţiativa şefului Guvernului de la Londra, însă a cerut clarificări suplimentare din partea Marii Britanii.

"Înainte de a avansa, trebuie să clarificăm problema statutului cetăţenilor europeni, termenii financiari ai Brexit şi problema Irlandei. Dacă aceste trei subiecte nu sunt clarificate, nu putem avansa cu celelalte", a subliniat Macron.

Uniunea Europeană a semnalat clar Marii Britanii că negocierile se vor concentra în prima etapă pe condiţiile producerii Brexit. Londra ar trebui să achite, potrivit estimărilor, obligaţii financiare cuprinse între 60 şi 100 de miliarde de euro. Ulterior, negocierile se vor axa pe viitorul relaţiilor bilaterale. Liderii de la Bruxelles au transmis Marii Britanii că menţinerea accesului la piaţa comunitară post-Brexit este posibil doar prin respectarea libertăţii de circulaţie şi prin contribuţii la bugetul UE.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
FRANŢA,
M.BRITANIE

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.