Tiparnita americana de bani, pusa din nou la treaba

Postat la 06 noiembrie 2010 44 afişări

Bursele au ajuns in aceasta saptamana la maxime neatinse dinaintea prabusirii Lehman Brothers din 2008, dupa ce Rezerva Federala a anuntat un nou program-mamut de "relaxare cantitativa", respectiv de cumparare de obligatiuni americane in valoare de 600 de miliarde de dolari, cu scopul stimularii economiei.

In trimestrul al treilea, economia americana a crescut cu 2%, insa problema este ca somajul, aflat la 9,6%, nu da semne de reducere, iar SUA simt in continuare nevoia de a apela la traditionala parghie a tiparnitei de bani si a deprecierii dolarului, dupa ce, de la inceputul anului trecut si pana in primavara lui 2010, Rezerva Federala a cumparat obligatiuni ale Trezoreriei si obligatiuni ipotecare in valoare de 1.700 de miliarde de dolari.

Presedintele Fed, Ben Bernanke, a descris un cerc virtuos, in care injectia de lichiditate astfel furnizata va relaxa conditiile de creditare, va cobori dobanzile si va incuraja cheltuielile de consum, evitand astfel riscul ca SUA sa ajunga intr-o perioada de deflatie prelungita de tip japonez - temerea nr.1 a Fed. Multi analisti cred insa ca programul nu va avea succes daca nu va fi insotit, ca si precedentele runde de achizitii de obligatiuni, de un pachet consistent de stimulente fiscale, pe care insa administratia Obama va avea mari probleme sa-l treaca printr-un Congres unde republicanii au castigat deja majoritatea in Camera.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/tiparnita-americana-de-bani-pusa-din-nou-la-treaba-7695857
7695857
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.