Tinta: 15-20% din fiecare piata pe care intram“

Postat la 16 martie 2006 1 afişăre

Despre austriecii de la Erste Bank se spune ca sunt cei mai determinati sa cumpere CEC, dintre toti competitorii. De altfel, ei sunt singurii care au inceput sa recruteze si sa pregateasca bancheri romani pentru a lucra la CEC dupa privatizare.

Despre austriecii de la Erste Bank se spune ca sunt cei mai determinati sa cumpere CEC, dintre toti competitorii. De altfel, ei sunt singurii care au inceput sa recruteze si sa pregateasca bancheri romani pentru a lucra la CEC dupa privatizare. In exclusivitate pentru BUSINESS Magazin, seful departamentului de dezvoltare internationala al bancii - Manfred Wimmer, da mai multe detalii despre intentiile Erste in Romania.

BUSINESS Magazin: Care a fost strategia pe care ati urmat-o in bancile pe care  le-ati cumparat in Europa Centrala si de Est - cum si in cat timp s-a desfasurat procesul de restructurare?

Manfred Wimmer: Modelul nostru de transformare al unei banci a fost dezvoltat in decursul a 4 procese de privatizare: Ceská sporitelna in Cehia, Slovensk  sporitelna in Slovacia, Rijecka banka in Croatia si Postabank in Ungaria. 

In primul rand, formam o echipa de 30-40 de experti in domeniul due diligence (analiza - n.r.) care devin ulterior membri de baza ai echipei care conduce programul de transformare al bancii. O data ce procesul de achizitie a fost incheiat, aceasta echipa initiaza un program de transformare, care are puncte de referinta financiare si procedurale bine definite, si care dureaza, de obicei, 18-24 de luni.  

Ce etape cuprinde acest program?

Programul de transformare consta in 20-25 de proiecte care acopera toate segmentele bancii: clienti de retail si comerciali, produse si servicii, marketing, resurse umane, IT, control financiar si managementul riscului. Fiecare echipa de proiect include expertii implicati in procesul de privatizare si personalul relevant al bancii cumparate. Aceasta combinatie s-a dovedit de succes: profesionistii Erste Bank cunosc bine infrastructura, produsele si serviciile noastre, iar oamenii din banca preluata cunosc conditiile specifice bancii si clientilor lor. 

Toate procesele din cadrul bancii sunt analizate, dupa care se defineste si se pune in aplicare cea mai potrivita solutie. Uneori este vorba de solutia locala, alteori este o solutie a Erste Bank, si uneori o combinatie a celor doua. Numai managementul riscului este implementat strict potrivit specificatiilor Erste. Un element deosebit de important al modelului nostru de privatizare este faptul ca tinem sa comunicam cu publicul in mod regulat. 

La finele anului trecut ati initiat un program de recrutare in Romania pentru a selecta o echipa de specialisti care sa plece la training la Viena. In ce consta acest program si ce se va intampla cu aceasta echipa in cazul in care Erste nu va cumpara CEC?

Am anuntat programul de pregatire de personal pentru Romania in presa din tara in toamna anului 2004. Prin acesta, ne-am exprimat angajamentul pentru piata romaneasca si interesul nostru puternic de a lua parte la privatizarea CEC. Am primit 3.150 de scrisori de intentie si am selectat 15 specialisti. Ei au intrat intr-un program de de pregatire la Erste Bank la inceputul lunii februarie 2005. Training-ul, care va dura sase luni, va acoperi diferite departamente, precum retail, clienti comerciali, IT, produse, managementul riscului, operatiuni de trezorerie si control financiar. Daca vom reusi sa cumparam CEC, le vom oferi acestor persoane care au fost pregatite la noi un rol adecvat in cadrul bancii. In caz contrar, vom ramane in continuare interesati sa intram pe piata romaneasca. 

Privatizarea CEC ar putea incepe prin vanzarea unui pachet de actiuni pe Bursa. Cum apreciati aceasta procedura si care credetI ar putea fi consecintele asupra procesului de vanzare? 

Nu este de competenta noastra sa dam sfaturi Guvernului roman in privinta strategiilor de privatizare. Este, totusi, o realitate faptul ca etapa dinainte de privatizare este o perioada dureroasa pentru orice companie care va intra in acest proces. Este o perioada blocata din punct de vedere al investitiilor majore sau al proiectelor de dezvoltare. Cu cat aceasta etapa se prelungeste mai mult, cu atat este mai grea. Data fiind dezvoltarea extrem de rapida a sectorului bancar romanesc din aceasta perioada si avand in vedere timpul suplimentar necesar listarii la Bursa a actiunilor CEC inainte de a aduce un actionar strategic puternic, nu sunt deloc sigur ca aceasta succesiune de pasi ar servi interesului CEC. 

Si totusi, daca altcineva va cumpara CEC?

In mod evident, strategia noastra pentru Romania este in prezent concentrata asupra CEC. In cazul in care esuam in efortul de a achizitiona CEC, vom examina orice alta optiune disponibila la momentul respectiv, atata timp cat reprezinta o baza reala pentru implementarea modelului nostru de afaceri. 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/tinta-15-20-din-fiecare-piata-pe-care-intram-978001
978001
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.