Tinerii români pleacă din casa părinţilor la aproape 28 de ani. Media europeană este de 26 de ani

Autor: Ramona Cornea Postat la 15 august 2021 263 afişări

Tinerii români părăsesc casa părintească la o vârstă medie de aproape 28 de ani, conform datelor pentru anul 2020 de la Eurostat, oficiul european de statistică.

Tinerii români pleacă din casa părinţilor la aproape 28 de ani. Media europeană este de 26 de ani

♦ În România se regăsesc cele mai mari diferenţe de gen în ceea ce priveşte plecarea tinerilor din casa părintească. Româncele pleacă din casa părintească la 25,5 de ani, iar bărbaţii la 30 de ani.

Tinerii români părăsesc casa părintească la o vârstă medie de aproape 28 de ani, conform datelor pentru anul 2020 de la Eurostat, oficiul european de statistică. În România se regăsesc cele mai mari diferenţe de gen în ceea ce priveşte plecarea tinerilor din casa părintească. Astfel, româncele pleacă din casa părintească la 25,5 de ani, iar bărbaţii la 30 de ani.

În topul celor  mai mari diferenţe de gen a urmat Bulgaria (4,2 diferenţă între femei şi bărbaţi) cu bărbaţii care s-au mutat la 32 şi femeile la 27,8 ani, urmată de Croaţia, al treilea cel mai mare decalaj de gen, de 3,1 ani.

Suedia, Luxemburg şi Estonia au înregistrat cele mai mici decalaje de gen, cu 0,1, 0,4 şi respectiv 0,5 ani diferenţă între bărbaţii tineri şi femeile care părăsesc casa părintească. Decalajul de gen a fost mai pronunţat în ţările în care tinerii au părăsit casa parentală mai târziu şi mai puţin pronunţat în ţările în care au plecat mai devreme.

În Uniunea Europeană, în medie, bărbaţii au părăsit gospodăria părintească la vârsta de 27,4 ani, iar femeile la 25,4 ani. Această tendinţă a fost observată în toate ţările, adică femeile tinere au ieşit din gospodăria părintească în medie mai devreme decât bărbaţii tineri. Singura excepţie uşoară  a fost Suedia, unde femeile au plecat în medie cu 0,1 ani după bărbaţi. În 2020, în întreaga UE, tinerii şi-au părăsit gospodăria părintească în medie la vârsta de 26,4 ani. Ramona Cornea

Cele mai mari vârste medii, de 30 de ani sau mai mult, au fost înregistrate în Croaţia (32,4), Slovacia (30,9), Malta şi Italia (ambele 30,2) şi Portugalia (30,0 ani). În schimb, Danemarca (21,2 ani), Luxemburg (19,8) şi Suedia (17,5) au înregistrat cele mai mici vârste medii, toate sub 22 de ani. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
casa,
tineri,
plecare,
romani,
mediere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.