Tesla începe şedinţa de tranzacţionare de astăzi cu un plus de 3%. Preţul unei acţiuni, de şase ori peste nivelul „supraevaluat” pe care îl descria Musk în urmă cu un an

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 10 noiembrie 2021 18 afişări

Tesla începe şedinţa de tranzacţionare de astăzi cu un plus de 3%. Preţul unei acţiuni, de şase ori peste nivelul „supraevaluat” pe care îl descria Musk în urmă cu un an

Acţiunile Tesla (simbol bursier TSLA) au început şedinţa de tranzacţionare de astăzi cu un plus de circa 2,9% (înregistrat la 17:00, ora României), după un selloff care a şters peste 200 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a grupului auto.

Anterior, acţiunile producătorului de maşini electrice s-au prăbuşit cu peste 17%, marcându-se cea mai gravă scădere din ultimele 14 luni. Declinul a fost alimentat de un sondaj realizat pe Twitter de CEO-ul Elon Musk, prin intermediul căruia miliardarul şi-a întrebat urmăritorii dacă ar trebui sau nu să vândă o participaţie de 10% la Tesla. Michael Burry, investitorul care a inspirat filmul „The Big Short”, a spus că Musk şi-ar vinde acţiunile pentru a-şi acoperi o parte din propriile sale datorii, relatează Bloomberg.

„Acţiunile sunt extrem de supraevaluate pentru o perspectivă pe termen lung, iar investitorii se chinuie să înţeleagă evaluarea”, spune Matt Portillo, analist al băncii Tudor Pickering.

Scăderile înregistrate de Tesla au contaminat şi alte companii prezente în industria maşinilor electrice, ca Lucid group, Nikola şi ChargePoint, care au scăzut astăzi în premarket.

De la începutul anului, acţiunile TSLA s-au apreciat cu circa 45%, faţă de 25% pentru indicele S&P 500.

„Poate Tesla să scadă cu 80%, 90%? După anul 2000 s-au prăbuşit multe companii mari. Amazon a scăzut cu 95% în urmă cu două decenii, însă şi-a schimbat întreg businessul şi a beneficiat enorm mai târziu”, reiese dintr-un tweet scris de Michael Burry, cunoscut pentru pariul pe care l-a plasat împotriva pieţei imobiliare, anticipând astfel criza din 2008-2009.

Investitorul argumentează că, în urmă cu un an, Elon Musk a spus că Tesla este supraevaluată, când acţiunile TSLA se tranzacţionau la o şesime din preţul actual (ajustat pentru splitarea de 5 la 1 din august 2020).

Deşi a declarat recent că nu va paria împotriva companiei lui Musk, Burry a prezis la începutul anului că Tesla se va prăbuşi precum bula imobiliară de la jumătatea anilor 2000 şi le-a transmis investitorilor să se „bucure cât mai au ocazia”, potrivit Business Insider.

În urma declinului din ultimele zile, Elon Musk a pierdut 50 de miliarde de dolari, după ce CEO-ul a devenit primul om din lume cu o avere de peste 300 de miliarde de dolari. În prezent, diferenţa dintre Musk şi al doilea cel mai bogat om la nivel mondial, fondatorul Amazon Jeff Bezos, este de 82 de miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.