Tensiuni în Orientul Îndepărtat. Japonia susţine că activitatea militară a Rusiei s-a intensificat

Autor: Petru Mazilu Postat la 06 decembrie 2022 76 afişări

Japonia susţine că activitatea militară a Rusiei s-a intensificat în Orientul Îndepărtat şi anunţă că monitorizează situaţia cu atenţie, potrivit Reuters.

Tensiuni în Orientul Îndepărtat. Japonia susţine că activitatea militară a Rusiei s-a intensificat

Rusia amplasează un sistem de apărare cu rachete pe Insulele Kurile, în apropiere de Japonia. Ministerul rus al Apărării a declarat că a desfăşurat sisteme mobile de rachete de apărare de coastă în arhipelagul situat strategic între Japonia şi peninsula rusă Kamchatka.

Japonia revendică Insulele Kurile de sud, deţinute de Rusia, pe care Tokyo le numeşte Teritoriile nordice, o dispută teritorială care datează de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când trupele sovietice le-au luat de la Japonia.

Sistemele ruseşti Bastion, care au rachete cu o rază de zbor de până la 500 km au fost desfăşurate pe insula Paramushir, a anunţat luni Ministerul rus al Apărării.

Ministerul a precizat că o tabără militară a fost înfiinţată pe Paramushir, cu facilităţi care permit serviciul pe tot parcursul anului. Această desfăşurare de arme vine la un an după ce Rusia a instalat sistemele Bastion pe insula Matua, în partea centrală a arhipelagului.

Secretarul-şef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că guvernul va monitoriza îndeaproape activitatea militară rusă, adăugând că aceasta s-a intensificat în regiunile din Orientul Îndepărtat, în paralel cu invazia Moscovei în Ucraina.

Japonia s-a alăturat aliaţilor săi occidentali în aplicarea de sancţiuni economice împotriva Rusiei după declanşarea războiului din Ucraina.

Rusia s-a retras din discuţiile privind tratatul de pace cu Japonia şi a îngheţat proiectele economice comune legate de Insulele Kurile din cauza sancţiunilor japoneze.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
japonia,
rusia,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.