Temperaturi de 21 de grade anunţate pentru sudul ţării. Agricultorii aşteaptă recolte slabe

Autor: Luiza Paraschivu Postat la 02 februarie 2020 21 afişări

Temperaturi de 21 de grade anunţate pentru sudul ţării. Agricultorii aşteaptă recolte slabe

Meteorologii anunţă că ziua de 4 februarie va fi cea mai caldă din lună, urmând să se înregistreze 21 de grade la Calafat, în judeţul Dolj. Au înflorit deja ghioceii, iar agricultorii spun că se aşteaptă la recolte slabe anul acesta, mai mici cu 1,5 tone la hectar, în cazul cerealelor.

În Oltenia, începutul lunii februarie va aduce temperaturi minime cuprinse între 1 şi 9 grade, anunţă meteorologii, care spun că vremea este anormală pentru această perioadă.

De asemenea, se preconizează că ziua de 4 februarie va fi cea mai călduroasă zi a lunii, când, la Calafat, în judeţul Dolj, se vor înregistra maxime de 21 de grade.

„Până la mijlocul lunii februarie, vremea va fi mai caldă decât normalul, iar în unele zile, valorile maxime de temperatură vor atinge 14-15 grade şi, poate, chiar vor depăşi aceste valori. Marţi, 4 februarie, va fi cea mai caldă zi, cu valori maxime de temperatură între 16 şi 21 grade, deci deosebit de călduroasă pentru perioada în care ne aflăm. Minimele de temperatură vor fi şi ele pozitive, de la valori cuprinse între 1 şi 4-5 grade, în această dimineaţă, până la valori cuprinse între 3 şi chiar 9 grade în următoarele dimineţi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ion Marinică, meteorolog.

Vremea frumoasă este motiv de îngrijorare, spun specialiştii, care atrag atenţia că seceta din ultima perioadă şi temperaturile ridicate vor face ca producţiile de cereale să fie mai mici chiar şi cu 1,5 tone la hectar.

„În zona Olteniei, putem spune că avem o iarnă atipică deoarece nu am înregistrat prag de zăpadă până la această dată. În schimb, am avut temperaturi foarte ridicate pentru această perioadă, iar vegetaţia s-a dezvoltat mult mai rapid decât era normal. În aceste condiţii şi ghioceii au înflorit. Sigur, este anormal. Este motiv de îngrijorare faptul că la începutul lunii februarie avem această înflorire a ghioceilor, dar perioada de vegetaţie a plantelor îşi urmează cursul firesc în condiţiile date. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu cerealele păioase cărora le-a lipsit acel strat de zăpadă. Pot fi diminuate producţiile ce se vor obţine la cerealele păioase cu o tonă, o tonă şi jumătate la hectar”, a declarat, pentru MEDIAFAX, inginerul Viorel Vătămanu, agrometeorolog CMR Oltenia.

De asemenea, producţii scăzute se vor înregistra şi la rapiţa de toamnă, spun agricultorii.

Potrivit specialiştilor, temperaturile din această perioadă sunt cu 5 - 8 grade mai mari faţă de media multianuală a lunii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
temperatură,
agicultură,

ALEPH STORY: BEST OF. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană şi pe locul 128 în lume la educaţie financiară

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.