Teamnet dezvoltă tehnologii în domeniul roboticii industriale pentru proiectul european Megarob

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 07 august 2015 310 afişări

Grupul Teamnet, unul dintre cei mai importanţi integratori IT&C din regiune, dezvoltă şi implementează tehnologii inovatoare în domeniul roboticii industriale la nivel european, ca parte a consorţiului internaţional de prestigiu care desfăşoară proiectul de cercetare şi dezvoltare Megarob.

Teamnet dezvoltă tehnologii în domeniul roboticii industriale pentru proiectul european Megarob

Proiectul, co-finanţat de Comisia Europeană, constă în realizarea unui ansamblu robotic industrial complex şi multifuncţional de ultimă generaţie, care formează o platformă flexibilă de 20 de metri lungime şi 6 metri lăţime. Acest sistem include un robot sferic, un pod rulant 3D şi un sistem de monitorizare cu laser. Ansamblul permite folosirea robotului sferic în întregul volum delimitat de podul rulant şi cu o acurateţe optimizată de sistemul Laser-Tracker, în timp real. Controlat de un sistem informatic avansat, Megarob va permite efectuarea automatizată de operaţiuni de înaltă precizie în producţia de componente şi structuri de dimensiuni mijlocii şi mari. Robotul va fi pregătit pentru utilizare începând cu luna octombrie a acestui an.

“Megarob este o invenţie unică în lume, prin tehnologiile avansate din domeniul roboticii pe care le integrează. Sistemul înlocuieşte folosirea mai multor roboţi dintr-o linie obişnuită de producţie sau din activitatea cu structuri şi componente foarte mari, oferind companiilor posibilitatea să inoveze procesul de lucru, eficientizând, astfel, operaţiunile şi investiţiile necesare pe acest segment. Megarob va revoluţiona procesul de producţie în diverse domenii precum aeronautică, transport feroviar şi maritim, ingineria infrastructurii industriale şi energie regenerabilă. Suntem onoraţi să reprezentăm România în cadrul acestui proiect şi ne propunem ca prin know how-ul şi expertiza echipei noastre, demonstrate în domeniul cercetării şi dezvoltării în robotică, să aducem o reală diferenţă în societate,” declară Bogdan Padiu,CEO Teamnet Group.

În cadrul proiectului, Teamnet a definit, dezvoltat şi integrat interfeţele software ale robotului şi va instala în următoarele luni sistemul de control pe versiunea de prototip. Acest sistem utilizează două computere, unul dedicat corecţiei poziţiei robotului în timp real, iar celălalt pentru a defini şi monitoriza activităţile desfăşurate şi pentru a opera sistemul. Conceptul şi funcţionalităţile Megarob sunt demonstrate într-un video disponibil aici, iar o animaţie 3D a prototipului poate fi urmărită aici.

José Antonio Dieste, reprezentant AITIIP Technology Centre, liderul consorţiului Megarob, a declarat: “Ca rezultat al acestei cooperări, avem oportunitatea să prezentăm industriei unul dintre cei mai mari roboţi de înaltă precizie dezvoltaţi până în prezent. Prototipul Megarob, care este în prezent testat în unităţile AITIIP, va marca deschiderea uneia dintre porţile către fabricile viitorului.”

Proiectul Megarob a fost lansat în noiembrie 2012. Coordonat de centrul de cercetare AITIIP Technology Centre, consorţiul internaţional Megarob îmbină expertiza solidă şi competenţele ample în dezvoltarea de tehnologii şi soluţii inovatoare a şapte organizaţii din Spania, Luxemburg şi Elveţia. Teamnet este singura companie din România care face parte din acest consorţiu, alături de CSEM - Centrul Elvetian de Electronica si Microtehnologie, ESPACE 2001, GH Gruas, Leica Geosystems şi Acciona Infraestructuras.

Proiectul este finanţat prin cel de-al şaptelea Program Cadru pentru Cercetare al Comisiei Europene, ca parte a Parteneriatului Public-Privat Fabricile Viitorului, contract nr. 314015. Mai multe informaţii despre proiect sunt disponibile pe site-ul www.megarob.eu.

Teamnet investeşte anual peste 10% din cifra de afaceri în proiecte de cercetare şi dezvoltare.

Grupul Teamnet a înregistrat o cifră de afaceri de 71 milioane de euro în 2013 şi a fost inclusă, pentru al şaptelea an consecutiv, în topul Deloitte Technology Fast 50 Central Europe. De asemenea, Teamnet este singura companie românească inclusă în categoria „Big 5” a topului Deloitte Technology Fast 50 Central Europe în 2013, fiind ocupanta locului al treilea în clasament.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dezvoltare,
proiect,
cercetare,
it&c,
it,
componente,
Teamnet
/actualitate/teamnet-dezvolta-tehnologii-in-domeniul-roboticii-industriale-pentru-proiectul-european-megarob-14667805
14667805
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.