Taxa pe activele băncilor, numită iniţial „taxa pe lăcomie“, care a provocat unul dintre cele mai mari scandaluri în 2019, urmează să dispară din peisajul bancar din 2020

Autor: Claudia Medrega Postat la 30 decembrie 2019 38 afişări

Taxa pe activele băncilor - numită în varianta iniţială „taxa pe lăcomie“ - aplicată de la începutul anului 2019, a fost puternic contestată de bancheri, provocând unul dintre cele mai mari scandaluri din mediul bancar autohton.

Taxa pe activele băncilor, numită iniţial „taxa pe lăcomie“, care a provocat unul dintre cele mai mari scandaluri în 2019, urmează să dispară din peisajul bancar din 2020
Taxa pe activele băncilor, numită iniţial „taxa pe lăcomie“,...

Taxa pe activele băncilor - numită în varianta iniţială „taxa pe lăcomie“ - aplicată de la începutul anului 2019, a fost puternic contestată de bancheri, provocând unul dintre cele mai mari scandaluri din mediul bancar autohton.

În cele din urmă, taxa bancară a fost diminuată semnificativ la trei luni după apariţia proiectului iniţial în decembrie 2018, iar conform noii Ordonanţe 19/2019 care a modificat OUG 114/2018, băncile mari, cu o cotă de piaţă de peste 1%, au avut de plătit o taxă pe active anuală de 0,4%, nivel de trei ori mai scăzut faţă de procentul iniţial, cuantificat la 1,2%/an. Iar în cazul băncilor mai mici cota de taxare a fost ajustată la 0,2%.

Noul guvern liberal a anunţat că îşi asumă răspunderea în Parlament pentru eliminarea taxei bancare din 2020.

Băncile de pe piaţa românească au plătit 378,8 mil. lei în contul taxei pe active în primul semestru din 2019, sub nivelul estimat, potrivit datelor transmise de ANAF. Activele la nivelul sistemului bancar au urcat la un nou maxim de 458,8 mld. lei, conform datelor BNR.

Instituţiile de credit au avut posibilitatea să obţină o reducere a valorii taxei datorate până la 50% în situaţia în care au ajuns la o creştere a intermedierii financiare, prin creşterea soldului creditelor, sau la o diminuare a marjei de dobândă. Pentru anul 2019, pentru fiecare bancă ţinta de creştere a creditării a fost de 8%, ţinta de diminuare a marjei de dobândă a fost de 8%, iar marja de referinţă a dobânzii a fost de 4 puncte pro­centuale.

Estimările BNR din prima parte a anului indicau că băncile ar putea să vireze la buget în contul taxei, pe active o sumă mai mult decât dublă, de circa 867 milioane de lei, însă în scenariul în care nu vor fi aplicate discounturile legate de creşterea creditării şi reducerea marjelor.

În varianta aplicării mecanismului de reducere a taxei, şi în contextul unei profitabilităţi, estimate pentru anul 2019 la un nivel corelat cu media istorică a ultimilor şapte ani a indicatorului de rentabilitate a activelor, BNR estima un nivel al taxei pe active pentru anul 2019 de 444,2 milioane de lei, potrivit raportului asupra stabilităţii financiare din prima parte a anului.

În cazul Băncii Transilvania, cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active, taxa pe active calculată la sfârşitul primului semestru din 2019 şi achitată în 25 august a fost de 90,5 mil. lei. Până în 25 august 2020, aceasta va fi regularizată în funcţie de suma rezultată din calcularea taxei la nivelul întregului an.

Din impozitarea profiturilor instituţiilor de credit au ajuns la buget în primul semestru aproape 1,25 mld. lei, potrivit datelor trans­mise de Agenţia Naţională de Ad­ministrare Fiscală.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
taxa,
active,
banci,
crestere
„Sunt un manager de creştere, nu de restructurare, dar mai mult decât orice sunt un om de marketing” Violeta Luca, general manager Microsoft România - VIDEO „Sunt un manager de creştere, nu de restructurare, dar mai mult decât orice sunt un om  de marketing” Violeta Luca, general manager Microsoft România - VIDEO

În cadrul celui mai recent eveniment Meet the CEO organizat de Business MAGAZIN, Violeta Luca a povestit despre fiecare pas făcut în carieră, de la jobul part time în asigurări până la cel actual, de general manager al Microsoft România. Se autodescrie drept un „manager de creştere” şi nu unul „de restructurare”, are experienţă în vânzări, dar se consideră „un om de marketing” mai mult decât orice altceva. Care sunt însă elementele care au ajutat-o să ajungă în postura de a nu-şi căuta niciodată un loc de muncă?

vezi continuarea
În ce fel v-a influențat ZF viața profesională?

TOTUL PENTRU BUSINESS. TOTUL ESTE BUSINESS

ZF.ro
Beţi cafea? Diferenţa între o cafea de lux şi o cafea normală Beţi cafea? Diferenţa între o cafea de lux şi o cafea normală
Cel mai mare pericol de care trebuie să vă feriţi la job. Extrem de puţini ştiu asta, dar vă poate costa TOTUL
ProMotor.ro
Războiul BMW vs TRAMVAI intră într-o nouă fază: un BMW a lovit în plin tramvaiul, la Iași Războiul BMW vs TRAMVAI intră într-o nouă fază: un BMW a lovit în plin tramvaiul, la Iași
TÂRGUL ANAF are mașini ieftine luna asta. SKODA Octavia, diesel, are un preț imbatabil
Detaliul care apare pe orice REZERVOR de GPL, și riscul la care se expun șoferii care îl ignoră
Descopera.ro
STRUCTURI care se găsesc pe Marte au apărut din SENIN pe Pământ iar savanţii sunt contrariaţi de acest fenomen STRANIU STRUCTURI care se găsesc pe Marte au apărut din SENIN pe Pământ iar savanţii sunt contrariaţi de acest fenomen STRANIU
Regele care a ÎNGROZIT o ţară întreagă cu cruzimea lui. Şi-a EVISCERAT inclusiv prietenul cel mai bun. FEMEILE erau spuse unor TORTURI şi mai mari - VIDEO
Detaliul ASCUNS, dar extrem de important, din PAŞAPORTUL românilor. Marea majoritate habar nu au ce cară în geantă
Go4it.ro
Cât costă NETFLIX în România faţă de alte ţări din EUROPA. Este abonamentul prea scump raportat la ce primim? Cât costă NETFLIX în România faţă de alte ţări din EUROPA. Este abonamentul prea scump raportat la ce primim?
SUA pregăteşte o lege care să limteze şi mai mult accesul Huawei la tehnologii străine
Cea mai IEFTINĂ maşină electrică din România disponibilă la vânzare nici nu necesită permis categoria B
Csid.ro
Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime
Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată
HOROSCOP AUGUST 2019: se anunţă noi câştiguri financiare şi multe relaţii pasagere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.