LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Pariul pe turismul românesc

Ţările din Asia şi Africa se aruncă direct în braţele Chinei pentru un vaccin salvator, dar interesul Beijingului rămâne o necunoscută

Autor: Alex Ciutacu Postat la 10 decembrie 2020 44 afişări

Ţările din Asia şi Africa se aruncă direct în braţele Chinei pentru un vaccin salvator, dar interesul Beijingului rămâne o necunoscută

Pe măsură ce cursa pentru dezvoltarea şi distribuirea unui vaccin prinde avânt, China le-a promis ţărilor din Africa şi celor din Asia de sud-est că vor fi primii la rând atunci când vaccinul dezvoltat de Beijing va fi pregătit pentru distribuţie, însă această mutare ridică întrebări cu privire la intenţiile Chinei, potrivit CNBC.

Din Malaezia şi Filipine, până la un grup de ţări africane, China a promis mai multor ţări în curs de dezvoltare acces prioritar la vaccinul împotriva Covid-19 pe care îl dezvoltă Beijingul. De asemenea, producătorii din China au semnat acorduri cu câteva guverne pentru testarea şi producţia vaccinului.

Experţii internaţionali sunt de părere că o astfel de mutare pune presiune pe aceste ţări, astfel încât ele se vor vedea nevoite să dea curs intereselor economice şi politice ale Beijingului.

„Nu cred că pleacă din altruism, cred că vor exista câteva beneficii pentru China în această situaţie. (...) China vrea să îşi extindă interesele comerciale şi strategice în aceste ţări”, a explicat Imogen Page-Jarrett, analist, The Economist Intelligence Unit.

Cecetătorul a subliniat că vaccinurile ar putea fi „o metodă prin care China îşi poate extinde influenţa”. Mai mult, Beijingul îşi poate atrage aliaţi din rândul unor ţări care învinovăţesc China pentru pandemia de Covid-19.

Potrivit unui text publicat de presa de stat din China, Beijingul a transmis că „nu va utiliza vaccinurile împotriva Covid-19 într-o armă geopolitică sau un instrument de negociere diplomatică” şi că se opune ideii de a politiza subiectul vaccinului.

Ţările în curs de dezvoltare din toată lumea se văd obligate să caute soluţii, în contextul în care un raport a arătat ieri că oamenii din ţările mai sărace ar putea să nu aibă acces la un vaccin sigur şi eficient împotriva Covid-19 în următorii ani. Acest fapt se datorează ţărilor bogate care au cumpărat doze pentru a-şi vaccina de 3 ori populaţia.

Canada este în vârful acestei liste, întrucât şi-a asigurat deja destule doze pentru a-şi vaccina populaţia de cinci ori, conform mesajului publicat şi de Amnesty International. La polul opus, aproape 70 de ţări mai sărace vor avea doze doar pentru a-şi vaccina 1 din 10 cetăţeni până la finalul anului viitor.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.