Ţara care merge împotriva curentului şi, când alţii investesc tot mai mulţi bani în explorarea de petrol şi gaze, anulează orice căutare

Autor: Andra Stroe Postat la 05 decembrie 2020 4341 afişări

Ţara care merge împotriva curentului şi, când alţii investesc tot mai mulţi bani în explorarea de petrol şi gaze, anulează orice căutare

Danemarca va pune capăt tuturor explorărilor noi de petrol şi gaze din Marea Nordului, ca parte a unui plan mai larg de stopare a extragerii combustibililor fosili până în 2050, scrie BBC.

Guvernul ţării a acceptat, de asemenea, să anuleze joi ultima sa rundă de licenţiere, care acordă firmelor permisiunea de a explora şi extrage petrol şi gaze. „Acum punem capăt definitiv epocii combustibililor fosili", a declarat ministrul danez al mediului. Greenpeace Danemarca a descris anunţul ca fiind un „moment important”.

Danemarca este în prezent cel mai mare producător de petrol din Uniunea Europeană, deşi produce mult mai puţin decât Norvegia sau Marea Britanie, ţări din afara UE.

În 2019, Danemarca a pompat 103.000 de barili pe zi în 2019, conform analizei realizate de gigantul petrolier britanic BP. Există 55 de platforme de foraj pe teritoriul său, pe 20 de zăcăminte de petrol şi gaze.

„Suntem cel mai mare producător de petrol al Uniunii Europene şi, prin urmare, această decizie va avea răsunet în întreaga lume", a declarat joi ministrul danez al mediului, Dan Jorgensen. Decizia îi va costa pe danezi aproximativ 13 miliarde de coroane (1,1 miliarde de lire sterline), potrivit estimărilor ministerului energiei.

Danemarca este considerată ca având unul dintre cele mai ambiţioase obiective climatice din lume. Acesta îşi propune să reducă emisiile de gaze cu efect de seră de la nivelul din 1990 cu 70% până în 2030, dar şi să atingă emisii nete zero până în 2050 - ambele obiective fiind adoptate prin lege.

Marea Britanie îşi propune la rândul său să reducă emisiile cu 68% până la sfârşitul anului 2030. Guvernele din întreaga lume s-au angajat, de asemenea, să ia măsuri suplimentare cu privire la schimbările climatice ca parte a unui plan mai larg pentru îndeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris. Marea Britanie va viza reducerea emisiilor de carbon cu cel puţin 68% faţă de nivelul din 1990 până la sfârşitul anului 2030, a anunţat vineri premierul Boris Johnson. Chiar dacă naţiunile îşi ţin promisiunea privind reducerea emisiilor, nu există însă nicio garanţie că lumea va evita problema gravă a încălzirii globale, spune oamenii de ştiinţă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
danemarca,
petrol,
gaze

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.