SUSPENDAREA PREŞEDINTELUI: Parlamentul a aprobat suspendarea lui Traian Băsescu

Postat la 06 iulie 2012 40 afişări

Plenul reunit al Parlamentului, care a dezbătut vineri cererea USL de suspendare a şefului statului, s-a pronunţat în favoarea suspendării preşedintelui Traian Băsescu, cu 256 de voturi pentru şi 114 voturi împotrivă.

Pentru suspendarea preşedintelui erau necesare 217 voturi, din care USL avea deja 212.

Bilanţul şedinţei:

Totalul parlamentarilor din Senat şi Camera Deputaţilor: 432

Parlamentari prezenţi la şedinţa de vineri a plenului: 374

Total voturi exprimate: 372

Voturi anulate: 2

Voturi valabil exprimate 370

Voturi pentru suspendare: 256

Voturi contra suspendării: 114

Primul articol al hotărârii adoptate de senatori şi deputaţi prevede că "Preşedintele Traian Băsescu se suspendă din funcţia de preşedinte al României". Articolul al doilea prevede că "Hotărârea se comunică Curţii Constituţionale pentru a constata existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiilor de către preşedintele României".

În consecinţă, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a anunţat în plen că referendumul pentru demiterea preşedintelui României va avea loc la data de 29 iulie.

Înainte de şedinţa Parlamentului, care a început la ora 17, Curtea Constituţională a României, întrunită pentru a da un aviz consultativ pentru procedura de suspendare iniţiată de USL, a constatat că Traian Băsescu "nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate". CCR apreciază, de asemenea, că faptul că preşedintele, prin comportamentul său politic, şi-a asumat public iniţiativa luării unor măsuri economico-sociale, înainte să fie adoptate de Guvern, poate fi reţinut ca o încercare de a diminua rolul premierului.

CCR a evitat să dea însă un răspuns clar în privinţa suspendării preşedintelui Traian Băsescu, preferând să-şi exprime separat punctul de vedere pentru fiecare dintre cele şapte motivaţii invocate de USL pentru suspendare. Cinci dintre cele şapte motivaţii au fost respinse şi doar două reţinute ca valide.

Preşedintele Traian Băsescu a comentat, în plenul Parlamentului, că a luat notă de avizul CCR şi că s-a bucurat constatând că în motivarea acestuia, Curtea "nu constată nicio abatere a preşedintelui care să justifice suspendarea, aşa cum ea este prezentată în articolul 95 din Constituţia României".

VEZI AICI AVIZUL CONSULTATIV AL CCR

Preşedintele Băsescu s-a adresat, în discursul său, reprezentanţilor USL, întrebând: "Aţi mai văzut un dictator care să dea opoziţiei funcţia de premier? Aţi mai văzut un dictator care să numească la SIE un reprezentant al opoziţiei?", pentru a adăuga apoi: "Ei, dacă nu aţi văzut, mai căutaţi dictatori!". Băsescu a precizat că are un regret - faptul că a numit doi prim-miniştri, Călin Popescu-Tăriceanu şi Victor Ponta, iar "după ce au ajuns la Palatul Victoria, amândoi şi-au propus suspendarea preşedintelui".

"Am conştiinţa împăcată că mi-am făcut datoria faţă de ţara mea, faţă de poporul meu", a mai spus preşedintele. În încheiere, le-a cerut celor prezenţi să aibă grijă de ţară şi de oamenii ei şi i-a lăsat în mod simbolic lui Crin Antonescu, noul preşedinte al Senatului, o foaie de hârtie "pe care să scrieţi ce aţi promis: demisia, dacă eu voi câştiga referendumul de suspendare".

În cursul serii, în Bucureşti au ieşit din nou în stradă grupuri de susţinători şi de opozanţi ai preşedintelui Traian Băsescu. Primii s-au adunat în Piaţa Victoriei, ceilalţi s-au adunat în Piaţa Universităţii.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/suspendarea-presedintelui-parlamentul-a-aprobat-suspendarea-lui-traian-basescu-9824042
9824042
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.