SUA şi Canada au anulat exerciţiile militare comune cu Rusia în Alaska

Autor: Anna Primac Postat la 12 septembrie 2014 38 afişări

Autorităţile Statelor Unite şi ale Canadei au anulat exerciţiile militare comune cu Rusia, care urmau să aibă loc în această toamnă, în largul coastelor statului american Alaska, din cauza crizei din Ucraina, relatează ziarul Fairbanks Daily News-Miner, în pagina electronică.

Exerciţiile militare Vigilant Eagle au fost "anulate, cel puţin pentru anul 2014, de către Departamentul american al Apărării şi premierul canadian, Stephen Harper", a anunţat joi purtătorul de cuvânt al Comandamentului nord-american de apărare aeriană (NORAD), Charles Marsh.

El a precizat că aceste exerciţii au fost anulate "din cauza situaţiei din Ucraina".

Exerciţiile Vigilant Eagle erau desfăşurate anual începând din 2007, în august sau septembrie. Uneori, ele erau organizate în ziua comemorării atentatelor din 11 septembrie 2001.

Ele "reprezentau o oportunitate pentru NORAD şi Russia de a coopera şi coordona un răspuns la o ameninţare comună", a adăugat Marsh, într-un mesaj electronic pentru Fairbanks Daily News-Miner.

Preşedintele american Barack Obama a anunţat joi punerea în aplicare a unor noi sancţiuni împotriva Rusiei în sectorul financiar, cel al energiei şi al apărării, ca răspuns la "actele ilegale" ale Moscovei în Ucraina.

La rândul său, Canada, care a adoptat în mai multe etape sancţiuni economice vizând oficiali de la Moscova şi separatişti proruşi, a anunţat luni că este pregătită să însprească măsurile împotriva Rusiei, acuzată că este responsabilă de escaladarea crizei din Ucraina.

De asemenea, Guvernul canadian a anunţat recent că un avion de vânătoare aparţinând forţelor armate ruse a "efectuat rotiri deasupra NCMS Toronto", o fregată aflată într-o misiune sub comandamentul NATO, denunţând acţiuni "provocatoare în mod inutil" din partea Rusiei. Însă Moscova a respins aceste acuzaţii de provocare, dând asigurări că este vorba despre un zbor "planificat" anterior

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
SUA,
CANADA
/actualitate/sua-si-canada-au-anulat-exercitiile-militare-comune-cu-rusia-in-alaska-13254429
13254429
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.