SUA nu consideră manifestaţiile de la Kiev drept o "lovitură de stat"

Autor: Anna Primac Postat la 03 decembrie 2013 25 afişări

Casa Albă a apreciat luni că manifestaţiile de la Kiev nu constituie o lovitură de stat şi a calificat drept "inacceptabilă" reprimarea protestatarilor de către poliţie.

"Cu certitudine, nu considerăm manifestaţiile paşnice drept o lovitură de stat", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui american Barack Obama, Jay Carney, după ce premierul ucrainean Mikola Azarov a denunţat "o lovitură de stat" în Ucraina.

"Violenţa autorităţilor împotriva manifestanţilor paşnici, sâmbătă dimineaţa, la Kiev, este inacceptabilă", a afirmat Carney.

Referindu-se la cazul jurnaliştilor răniţi în protestele de la Kiev, Carney a subliniat că Statele Unite "îi îndeamnă pe liderii ucraineni să respecte (drepturile la) libertatea de exprimare şi de reuniune".

Aceste drepturi "sunt fundamentale pentru o democraţie sănătoasă şi pentru respectarea valorilor universale, de care depinde parteneriatul Statelor Unite cu Ucraina", a adăugat Carney.

Anterior, Azarov a declarat că manifestaţiile din Ucraina în favoarea integrării europene se asemănă cu o "lovitură de stat".

"Ceea ce se întâmplă prezintă semnele unei lovituri de stat. Este ceva foarte grav. Noi avem răbdare, dar nu vrem ca partenerii noştri să creadă că totul le este permis", a spus Azarov.

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici a renunţat, săptămâna trecută, la negocierile Ucrainei în vederea semnării acordului de asociere cu UE. Această decizie a dus la organizarea unor manifestaţii proeuropene în mai multe oraşe din Ucraina. Ulterior, forţele de ordine au intervenit în Piaţa Independenţei din Kiev, unde aproximativ 1.000 de manifestanţi rămăseseră în urma protestelor de vineri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
UCRAINA,
PROTESTE
/actualitate/sua-nu-considera-manifestatiile-de-la-kiev-drept-o-lovitura-de-stat-11737083
11737083
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.