SUA lucrează cu Polonia pentru a livra avioane de luptă Ucrainei

Autor: Gabriel Negreanu Postat la 06 martie 2022 361 afişări

SUA lucrează cu Polonia pentru a livra avioane de luptă Ucrainei

SUA colaborează cu Varşovia la un acord pentru a furniza Ucrainei avioane de luptă poloneze, în timp ce Kievul intensifică presiunea asupra Occidentului pentru a ajuta la creşterea capacităţilor forţelor sale aeriene, potrivit informaţiilor CNN şi Financial Times.

Acordul ar presupune ca Ucraina să primească avioane de luptă de fabricaţie rusească din Polonia, iar SUA ar urma ca apoi să ofere în compensaţie Poloniei avioane americane F-16. Piloţii ucraineni au nevoie de avioane de fabricaţie rusă, deoarece acestea sunt sistemele pentru care au fost instruiţi să zboare.

Proiectul vine pe fondul temerilor că Rusia va intensifica atacurile aeriene, având în vedere progresul lent al campaniei terestre.

Proiectul de acord a apărut în urma unei zile de presiuni intense din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi a ministrului său de externe, care au declarat amândoi că, dacă NATO nu va institui o zonă de interdicţie aeriană deasupra ţării, atunci ar trebui să furnizeze forţelor sale aeriene avioane de luptă.

Casa Albă a declarat că negociază cu Polonia şi se consultă cu alţi aliaţi din NATO, dar că există „o serie de întrebări practice dificile, inclusiv modul în care avioanele ar putea fi transferate efectiv din Polonia în Ucraina”, relatează FT.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ucraina,
sua,
avioane

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.