SUA: Inflaţia urcă la maximul ultimilor 30 de ani

Autor: Dorin Oancea Postat la 30 octombrie 2021 151 afişări

Inflaţia a crescut în septembrie în cel mai rapid ritm din ultimii 30 de ani, în ciuda scăderii veniturilor personale, a anunţat Departamentul pentru Comerţ al SUA, citat de CNBC.

SUA: Inflaţia urcă la maximul ultimilor 30 de ani

Inflaţia a crescut cu 0,3% în cursul lunii, ceea ce a dus creşterea anuală la 4,4%, cel mai rapid ritm din ianuarie 1991.

Excluzând costurile cu alimentele şi energia, inflaţia a crescut cu 0,2% pentru luna respectivă, în conformitate cu estimarea Dow Jones, şi cu 3,6% pentru perioada de 12 luni, neschimbat faţă de august, dar cel mai ridicat nivel din mai 1991.

Saltul inflaţiei a venit în condiţiile în care veniturile personale au scăzut cu 1% în septembrie, mai mult decât estimarea de 0,4%. Cheltuielile de consum au crescut cu 0,6%, în linie cu estimările Wall Street.

Rata globală a inflaţiei a fost influenţată de o creştere de 24,9% a costurilor cu energia şi de un avans de 4,1% la alimente. Preţurile serviciilor au crescut cu 6,4% pe an, în timp ce bunurile au crescut cu 5,9%.

Salariile au crescut cu 4,6%, faţă de 2,7% din septembrie 2020.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, fost preşedinte al Fed, a declarat că se aşteaptă ca inflaţia să se disipeze, deşi ea şi alţi oficiali au recunoscut că a fost mai persistentă şi mai durabilă decât se aştepta.

"Inflaţia de la an la an rămâne ridicată şi se va menţine pentru o perioadă de timp, pur şi simplu din cauza a ceea ce s-a întâmplat deja în primele luni ale anului", a declarat Yellen pentru CNBC de la summitul G-20. "Dar ratele lunare cred că vor scădea în a doua jumătate a anului. Cred că vom asista la o revenire la niveluri apropiate de 2%".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
inflaţie,
sua,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.