SUA: Dai în armată, dai în fabrici şi uzine

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 03 februarie 2013 28 afişări

Prima estimare a evoluţiei PIB în SUA în ultimul trimestru al anului trecut, anunţată zilele trecute, a surprins prin semnul minus: în T4 2012, economia americană s-a contractat cu 0,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, în principal din cauza reducerii cheltuielilor militare, a exporturilor şi a stocurilor.

Reducerea cheltuielilor militare, în primul rând, la care s-a adăugat scăderea exporturilor, a tăiat în ultimul trimestru al anului trecut 1,33% din creşterea economică a SUA. În compensaţie, consumul intern, îndeosebi în perioada de sărbători, a influenţat pozitiv evoluţia PIB, cu cca 1,52%. Scăderea PIB cu 0,1% este prima înregistrată din trimestrul al doilea al anului 2009 până acum.

Analiştii băncii britanice Lloyd's consideră că nu sunt însă motive de îngrijorare că America ar putea intra în recesiune doar dintr-o scădere a PIB de 0,1%. Deşi tăierile de cheltuieli necesare pentru evitarea "piscului fiscal" vor lovi şi pe mai departe cererea guvernamentală, cererea internă privată a crescut, datele privind angajările sunt încurajatoare, iar şomajul nu mai este aşteptat să crească peste nivelul actual de 7,8%, arată economiştii Lloyd's.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
economie,
recesiune,
armata,
cheltuieli,
exporturi,
consum
/actualitate/sua-dai-in-armata-dai-in-fabrici-si-uzine-10539660
10539660
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.