SUA cumpără mai multe rachete Stinger după succesul acestora în Ucraina

Autor: Dorin Oancea Postat la 28 mai 2022 50 afişări

Armata americană a anunţat că a atribuit un contract în valoare de 625 de milioane de dolari companiei Raytheon Technologies Corp pentru rachete antiaeriene Stinger, în vederea refacerii stocurilor trimise în Ucraina, scrie Reuters.

SUA cumpără mai multe rachete Stinger după succesul acestora în Ucraina

Rachetele antiaeriene Stinger, fabricate de Raytheon, sunt la mare căutare în Ucraina, unde au reuşit să oprească cu succes atacurile ruseşti din aer, precum şi în ţările europene vecine care se tem că ar putea fi nevoite şi ele să respingă forţele ruse.

Trupele americane au o utilizare limitată pentru actuala rezervă de Stinger - o armă uşoară şi autonomă care poate fi desfăşurată rapid pentru a apărarea împotriva elicopterelor, avioanelor, dronelor şi chiar a rachetelor de croazieră - dar Statele Unite trebuie să îşi păstreze rezervele în timp ce dezvoltă următoarea generaţie a unui sistem de apărare aeriană portabil.

Din februarie, Statele Unite au trimis aproximativ 1.400 de Stingers în Ucraina. De asemenea, aliaţii SUA vor să refacă stocurile de arme pe care le-au trimis Ucrainei în ultimele luni.

Contractul pentru până la 1.468 de Stingers a fost atribuit miercuri, potrivit unui document analizat de Reuters, şi avea o valoare de până la 687 de milioane de dolari. Livrarea ar putea dura până la 30 de luni.

Separat, Pentagonul caută rachete Stinger care se află deja în inventar, dar care trebuie recondiţionate, potrivit documentului.

Linia de producţie Stinger a fost închisă în decembrie 2020, a precizat Pentagonul. În iulie 2021, Raytheon a câştigat un contract pentru a fabrica mai multe Stinger, dar în principal pentru guverne străine.

Directorul executiv al Raytheon, Greg Hayes, a declarat analiştilor în timpul unei conferinţe telefonice din 26 aprilie că Departamentul american al Apărării nu a mai cumpărat un Stinger de 18 ani.

"Unele dintre componente nu mai sunt disponibile în comerţ, aşa că va trebui să reproiectăm unele dintre componentele electronice ale capului de urmărire. Asta ne va lua ceva timp".

Singura instalaţie Stinger, din Arizona, produce la o rată redusă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sua,
rachete,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.