Studiu: Puterea de cumparare a românilor este în creştere cu 14%

Postat la 23 octombrie 2019 133 afişări

Studiu: Puterea de cumparare a românilor este în creştere cu 14%

Puterea de cumparare a românilor a crescut cu 14% în acest an, de la un venit net disponibil anual de 5.083 de euro pe cap de locuitor în 2018 la 5.881 de euro în 2019, potrivit unei analize GfK.

România se află pe locul 32 într-un clasament european ce vizează venitul disponibil anual al populaţiei din 42 de ţări europene. Ţara noastră se situează cu aproximativ 60% sub media europeană la acest indicator, europenii în general fiind consemnaţi cu o sumă medie de 14.739 de euro/persoană disponibilă pentru cheltuieli şi economii în 2019, potrivit studiului.

Bucureştiul conduce în clasamentul pe regiuni, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 10.452 de euro, sumă cu 78% mai mare decât în restul ţării. La polul opus al clasamentului se află judeţul Vaslui, cu o putere medie de cumpărare de 3.706 euro, cu aproximativ 37% sub media naţională şi cu circa 75% sub media europeană. Pe locul al doilea după Bucureşti se situează judeţul Timiş, cu 7.564 de euro, urmat de Cluj cu 7.457 de euro. Judeţul Ilfov s-a clasat pe locul al patrulea, înaintea judeţului Braşov.

În plan european, cel mai mare venit net disponibil îl au locuitorii din Liechtenstein, cu 67.550 de euro, de peste patru ori şi jumătate mai mare decât media, urmaţi de cei din Elveţia şi Luxemburg, în timp ce Moldova, Kosovo şi Ucraina se găsesc la capătul opus. Per total, puterea de cumpărare în Europa a crescut cu aproximativ 3,5% în acest an.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
cumparare,
romani

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.