STUDIU. Aproape jumătate din decesele cauzate de cancer la nivel mondial se datorează factorilor de risc legaţi de stilul de viaţă

Postat la 26 august 2022 26 afişări

STUDIU. Aproape jumătate din decesele cauzate de cancer la nivel mondial se datorează factorilor de risc legaţi de stilul de viaţă

Utilizând rezultatele studiului GBD 2019, autorii au investigat modul în care 34 de factori de risc comportamentali, metabolici şi de mediu şi ocupaţionali au contribuit la decesele şi sănătatea bolnavă cauzate de 23 de tipuri de cancer în 2019.

Principalii factori de risc la nivel global pentru decesele cauzate de cancer şi de sănătate precară pentru ambele sexe au fost fumatul, urmat de consumul de alcool şi de un IMC ridicat. Cercetătorii au descoperit diferenţe între bărbaţi şi femei în două categorii majore: riscurile comportamentale şi riscurile de mediu şi profesionale.

Fumatul, consumul de alcool, IMC ridicat şi alţi factori de risc cunoscuţi au fost responsabili pentru aproape 4,45 milioane de decese cauzate de cancer la nivel mondial în 2019, potrivit unei noi cercetări publicate în The Lancet, folosind studiul Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors (GBD) 2019.

Noul studiu este primul care estimează modul în care o listă cuprinzătoare de factori de risc contribuie la decesele cauzate de cancer şi la starea de sănătate precară la nivel global, regional şi naţional, la toate grupele de vârstă, pentru ambele sexe şi în timp. În ciuda faptului că este a doua cauză principală de deces la nivel mondial, după bolile cardiovasculare, până în prezent, majoritatea studiilor privind povara cancerului au analizat factori de risc unici la nivel global sau factori de risc multipli în anumite ţări.

„Acest studiu ilustrează faptul că povara cancerului rămâne o provocare importantă în materie de sănătate publică, a cărei amploare este în creştere în întreaga lume. Fumatul continuă să fie principalul factor de risc pentru cancer la nivel global, alţi contribuitori substanţiali la povara cancerului variind”, a comentat Dr. Christopher Murray, director al Institutului pentru Metrici şi Evaluare în Sănătate (IHME) de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Washington şi co-autor principal al studiului.

Cititi mai multe pe www.alephnews.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cancer,
datorie,
decese

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.