Stratul de ozon s-ar putea subtia deasupra Romaniei in urmatoarele zile

Postat la 29 martie 2011 10 afişări

O subtiere semnificativa si rapida a stratului de ozon, pe o portiune foarte mare, are loc in aceste zile deasupra Polului Nord. Cercetatorii avertizeaza ca fenomenul va afecta tarile din Europa de Est in perioada 30-31 martie.

Efectele diminuarii stratului de ozon nu vor afecta tara noastra, "in mod sensibil", cred insa expertii ANM. "Diminuarea stratului de ozon (aflat in atmosfera foarte inalta, la cam 32-35 de kilometri fata de suprafata terestra) nu e foarte intensa deasupra teritoriului Romaniei, nici azi, nici in zilele urmatoare", a declarat pentru gandul Roxana Bojariu, climatolog ANM. "Modelele de predictie bazate pe date de observatie, care tin cont si de miscarile atmosferice in zona inalta, sugereaza existenta unor concentratii de ordinul a 300-350 de unitati Dobson deasupra tarii noastre. O diminuare serioasa a stratului de ozon inseamna concentratii mai mici de 220-200 de unitati Dobson. Astfel de concentratii reduse de ozon in atmosfera inalta se vor inregistra, in zilele urmatoare, la nord si nord-est de Romania, in peninsula Scandinaviei, nordul Campiei Ruse pana la Urali", explica Bojariu.

Cititi mai multe pe www.gandul.info

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mediu,
ozon,
impact,
romania,
subtiere
/actualitate/stratul-de-ozon-s-ar-putea-subtia-deasupra-romaniei-in-urmatoarele-zile-8106577
8106577
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.