Ştirea politică a săptămânii: iar vin alegerile

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 03 martie 2013 30 afişări

Tema renunţării de către preşedintele Traian Băsescu la planul de a se retrage din viaţa politică după terminarea mandatului prezidenţial a reuşit să confişte prim-planul în pe scena politiciişi să stimuleze concurenţa din PDL, singurul partid vizat de ideea lui Băsescu de a rămâne jucător şi în afara Cotrocenilor.

Cum săptămâna care a trecut a fost cea a lansării moţiunilor pentru convenţia PDL din 23 martie, singura moţiune concordantă cu gloria adusă cândva partidului de Băsescu a fost cea a Elenei Udrea: ea şi-a propus readucerea PDL la putere din 2016 ca principal partid de guvernare, susţinută fiind de Emil Boc, singurul premier cu care Băsescu a colaborat bine. La rândul lui, europarlamentarul Cristian Preda a profitat de ocazie ca să-l combată pe Vasile Blaga, concurentul Elenei Udrea la şefia PDL, spunând că dacă Băsescu se va întoarce în PDL, "va veni la reformişti, nu la fesenişti". În schimb, liderul PNL, Crin Antonescu, s-a arătat deranjat de perspectiva întoarcerii lui Băsescu în politica de partid, sugerând chiar o limitare prin lege a unor astfel de ambiţii din partea foştilor preşedinţi.

Într-o asemenea atmosferă, a ieşit repede din atenţia publică acuzaţia preşedintelui că Antonescu şi Victor Ponta mint atunci când îl acuză că el a sugerat UE condiţionarea accesului României în Schengen de progresele în dosarul MCV. El a prezentat în acest sens scrisoarea pe care le-a trimis-o premierului şi şefilor Camerelor, unde cerea scoaterea din Guvern a miniştrilor cu dosare penale (Relu Fenechiu), reluarea discuţiilor la Statutul parlamentarului şi "acţiuni imediate" pentru desemnarea procurorilor-şefi, astfel încât România să facă o figură onorabilă la Consiliul JAI din 7-8 martie. Dar ce-a mai contat discuţia despre Schengen, din moment ce competiţia în PDL a devenit brusc atât de spectaculoasă?

Preşedintele a avut însă câştig de cauză referitor la una dintre cererile sale din scrisoare, după ce Curtea Constituţională a admis sesizarea PDL şi a PPDD pe tema modificărilor la Statutul parlamentarului, recent votat de legislativ. Modificările reclamate ca neconstituţionale se refereau la mărirea de la 15 la 45 de zile a intervalului în care un parlamentar poate contesta un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate, dacă această instituţie îl declară incompatibil. Adoptarea Statutului în forma contestată a fost criticată de la bun început de preşedintele Băsescu ca fiind o instituire a unei "superimunităţi" a parlamentarilor, contrară cerinţelor UE în materie de respectare a statului de drept în România. Ca atare, Statutul se va întoarce în Parlament pentru a fi din nou dezbătut şi modificat. Sesizarea la CCE a fost depusă de 24 de parlamentari ai PDL şi de unul de la PPDD.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politica,
Basescu,
Schengen,
PDL,
demisie,
USL
/actualitate/stirea-politica-a-saptamanii-iar-vin-alegerile-10627233
10627233
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.