Statul a cheltuit cu 7,5 miliarde de lei mai mult decât a încasat. Deficitul bugetar a urcat la 1,2% din PIB

Autor: Departamentul Economic Postat la 27 mai 2013 36 afişări

Deficitul bugetar a urcat de 4,19 miliarde de lei la finele lunii martie la 7,5 miliarde de lei (1,2% din PIB) după patru luni şi se menţine în limite care nu periclitează ţinta agreată cu partenerii internaţionali, potrivit Ministerului Finanţelor.

Statul a cheltuit cu 7,5 miliarde de lei mai mult decât a încasat. Deficitul bugetar a urcat la 1,2% din PIB

"În cursul lunii aprilie, ca urmare a plăţii anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie s-a înregistrat o creştere a deficitului, influenţă de circa 0,2 puncte procentuale, având caracter sezonier care se va recupera în luna mai. Astfel, în absenţa acestor plăţi anticipate, deficitul bugetar pe primele patru luni ar fi fost de 1% din PIB, faţă de 0,85% din PIB în perioada similară a anului 2012", notează instituţia.

În acest deficit este reflectată însă şi reîntregirea salariilor bugetarilor, indexarea pensiilor, returnarea contributiilor de asigurari sociale de sănătate pentru pensionari, majorarea salariului minim, precum şi reducerea arieratelor.

Bugetul pentru acest an fost construit pe o ţintă de deficit de 2,1% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat după primele patru luni, în sumă de aproximativ 65 miliarde lei, reprezentând 10,4 % din PIB, au fost cu 4,3% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări sociale au crescut (+11%, respectiv +5,9%), datorită creşterii veniturilor salariale, ca urmare a măsurilor de reîntregire a salariilor personalului bugetar şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BUGET,
EXECUŢIE,
/actualitate/statul-a-cheltuit-cu-7-5-miliarde-de-lei-mai-mult-decat-a-incasat-deficitul-bugetar-a-urcat-la-1-2-din-pib-10904783
10904783
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.