Statele din Schengen vor putea reintroduce mai usor controalele la frontierele nationale

Postat la 24 iunie 2011 7 afişări

Liderii europeni au adoptat vineri o reforma care le ofera statelor membre ale Uniunii Europene (UE) un spatiu mai mare de manevra pentru a reintroduce controalele la frontierele nationale, in cadrul spatiului Schengen, atunci cand un stat membru este considerat deficitar.

Aceasta modificare, aprobata in cadrul summit-ului de la Bruxelles, a fost propusa de Comisia Europeana (CE). Reforma are loc in contextul controverselor suscitate in Europa de sosirea de imigranti din Tunisia si Libia, care a antrenat tensiuni intre Franta si Italia.

"Acest lucru nu pune in discutie principiul libertatii de circulatie" a cetatenilor in cadrul spatiului Schengen, "el permite ca aceasta libertate de circulatie sa fie controlata", a declarat presedintele francez, Nicolas Sarkozy, pentru presa.

In cazul in care nu s-ar fi facut nimic, "abia atunci ar fi existat un risc ca (spatiul) Schengen sa dispara", a apreciat el.

In termenii compromisului adoptat, Comisia Eeuropeana va fi insarcinata sa analizeze situatia, de la caz la caz, pentru a stabili daca se intrunesc "circumstante exceptionale", pentru a permite unei tari, care doreste acest lucru, sa invoce o "clauza de salvgardare" care sa permita reintroducerea temporara a controalelor la frontierele sale.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
frontiere,
Schengen,
state
/actualitate/statele-din-schengen-vor-putea-reintroduce-mai-usor-controalele-la-frontierele-nationale-8383553
8383553
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.