Standard & Poor’s: sunt sanse de ameliorare a ratingului Romaniei

Postat la 09 septembrie 2010 52 afişări

Ratingul Romaniei ar putea fi "in cele din urma" crescut daca Guvernul continua reformele si dupa incheierea actualului acord cu FMI, care expira in mai 2011, a declarat Marko Mrsnik, analist al agentiei de evaluare financiara Standard & Poor’s.

"Nu ne asteptam ca divergentele politice sa impiedice Romania sa continue cu reformele structurale si sa-si atinga tintele bugetare", a declarat Mrsnik intr-un interviu acordat Bloomberg, explicand ca remanierea si motiunea de cenzura anuntata de opozitie nu afecteaza ratingul tarii. "Perspectiva de rating este stabila din punctul nostru de vedere, ceea ce implica faptul ca riscurile pentru datoria pe termen lung sunt echilibrate", a spus analistul.

Daca Romania reuseste "o performanta constanta din punct de vedere bugetar, presupunand ameliorari in cadrul legislativ fiscal si o limitare a vulnerabilitatilor din sectorul financiar, am putea imbunatati ratingul. Mai mult decat redresarea ciclica a economiei, ameliorarea structurala a functionarii ei este esentiala pentru imbunatatirea perspectivei de rating", sustine Mrsnik.

Standard&Poor's se asteapta la o redresare treptata a economiei si la "o performanta mai echilibrata a acesteia decat inainte de criza, cand era alimentata preponderent de credite". Prin urmare, desi potentialul inalt de crestere ramane, agentia estimeaza ca ritmul de crestere a PIB pe termen mediu sa fie mai redus decat in anii dinainte de criza, cand ajungea la 7-8% anual.

Guvernul s-a angajat ca in 2010 sa se incadreze intr-un deficit bugetar de circa 6,8% din PIB. Conform ultimei prognoze a FMI, economia ar urma sa scada anul acesta cu 2%.

Agentia de evaluare financiara a revizuit in martie de la negativa la stabila perspectiva ratingurilor pe termen lung ale Romaniei, in valuta si in lei, in virtutea sanselor ca Guvernul sa respecte acordul cu FMI si sa puna in practica programul de reforma fiscala. Ratingurile Romaniei au fost confirmate la BB+ si B pentru imprumuturi in valuta, pe termen lung si scurt (prima treapta pentru categoria "junk" - nerecomandate investitorilor, imediat sub categoria "investment grade"), respectiv la BBB- si A-3 in moneda locala. Pentru datoriile in valuta, nivelul ratingului este acelasi cu cel acordat Greciei si Azerbaidjanului.

Luni, Romania a ajuns din nou pe locul 10 in topul zilnic CMA Datavision al tarilor cu cea mai mare probabilitate de intrare in incapacitate de plata a datoriei publice externe, calculat in functie de cotatiile CDS (contracte de asigurare contra riscului de default), dupa ce saptamana trecuta urcase pe locul 9. Conform datelor CMA (Credit Market Analysis este membra a CME Group, cea mai mare bursa de instrumente derivative), prima de risc pentru datoriile Romaniei, ceruta de investitorii in obligatiuni si alte titluri de stat, este de 382,18 puncte, foarte departe de riscul calculat in iunie, cand s-a aflat pentru prima data in acest top si cand prima de risc era in jur de 410 puncte.

Topul CMA Datavision, actualizat zilnic, este dominat de Venezuela, Grecia si Argentina, considerate cele mai riscante tari din lume.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/standard-poor-s-sunt-sanse-de-ameliorare-a-ratingului-romaniei-7166053
7166053
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.