Spania a înregistrat o scădere record a PIB în 2020

Autor: Dorin Oancea Postat la 29 ianuarie 2021 39 afişări

Spania a înregistrat o scădere record a PIB în 2020

Economia spaniolă afectată de pandemie a înregistrat în 2020 cea mai abruptă contracţie înregistrată vreodată, iar restricţiile din ce în ce mai dure impuse de la începutul anului sugerează că aşteptările unei reveniri puternice în 2021 ar trebui să fie temperate, comentează Reuters.

Produsul intern brut a scăzut cu 11% anul trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INE) comunicate vineri, pe măsură ce veniturile din sectorul turistic au scăzut.

Aceasta a fost mai mult decât scăderile din cei cinci ani din perioada crizei financiare globale care a început în 2008, iar istoricii spun că este cea mai abruptă scădere de la războiul civil din Spania din 1936-39.

O redresare modestă a venit în ultimele trei luni, când cheltuielile mai mari au crescut PIB-ul cu 0,4% faţă de trimestrul anterior, depăşind scăderea de 1,5% aşteptată de analiştii chestionaţi de Reuters.

Dar, de atunci, un al treilea val de contagiune s-a răspândit în toată Europa şi, la fel ca mulţi dintre vecinii săi, Spania a introdus restricţii suplimentare.

Guvernul proiectează o revenire a PIB-ului de 7,2% în acest an, peste previziunile analiştilor care săptămâna trecută şi-au redus estimările la 6,3% de la 6,5%. Fondul Monetar Internaţional şi-a redus previziunile la 5,9% şi a avertizat că recuperarea zonei euro va fi mai lentă decât a altor economii avansate, inclusiv Statele Unite şi Japonia.

În 2020, un an în care călătoriile globale au fost reduse dramatic, turismul a reprezentat doar 4% -5% din PIB, faţă de 12% în 2019.

Agricultura a fost singurul sector economic care s-a extins, crescând cu 4,7%. Cheltuielile publice au crescut cu 4,5%, cea mai mare rată din 2008, în timp ce consumul privat a scăzut cu 12,4%.

Între martie şi iunie 2020, Spania a impus unul dintre cele mai dure blocaje din Europa, ceea ce a determinat o scădere a activităţii economice în al doilea trimestru cu 17,9%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
spania,
economie,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.