Soros: Dacă se sparge zona euro, Uniunea Europeană dispare şi ea

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 07 ianuarie 2012 40 afişări

Criza din zona euro poate periclita coeziunea politică a Uniunii Europene, iar dacă zona euro se va sparge, efectul va fi dezintegrarea UE, a declarat finanţistul George Soros, într-un interviu acordat în India şi citat de Reuters şi Moneycontrol.

Soros consideră că au existat "anumite inadecvări" atunci când UE a fost înfiinţată pornind de la o uniune monetară, dar fără uniune politică. "Există slăbiciuni structurale în sistemul financiar al UE şi dezechilibre în performanţa economică europeană", a declarat finanţistul, iar situaţia este periculoasă în continuare, pentru că există vulnerabilităţi constitutive ale euro care nu au fost încă recunoscute.

"Cea mai importantă dintre vulnerabilităţi este concepţia falsă asupra felului cum operează pieţele financiare. S-a pornit de la premisa că orice dezechilibre care ar putea apărea nu pot fi generate decât în sectorul public. A lipsit recunoaşterea faptului că pieţele financiare însele pot genera astfel de dezechilibre", afirmă George Soros. "Aceasta este rădăcina actualei crize financiare care a dus la crahul din 2008, iar într-un fel, situaţia din zona euro este consecinţa directă a ei."

Când a fost introdusă moneda euro, Banca Centrală Europeană a acceptat obligaţiunile guvernamentale ale ţărilor membre la valoarea lor pe hârtie, ratele dobânzilor din ţările uniunii monetare s-au armonizat, iar băncile s-au burduşit cu obligaţiuni guvernamentale ale ţărilor mai slabe. Decalajele în performanţa economică au crescut însă: pe de o parte, Germania, cea mai puternică ţară, a suportat povara reunificării şi a trebuit deci să facă reforme economice serioase pentru a se adapta, în timp ce pe de altă parte, în ţări ca Spania sau Irlanda au apărut bulele imobiliare. "Aşa încât convergenţa ratelor dobânzilor a dus la o divergenţă de competitivitate, care constituie esenţa problemei, rămasă nerezolvată şi azi."

O prăbuşire a euro ar fi însă "catastrofică" atât pentru UE, cât şi pentru întregul sistem financiar mondial, a apreciat miliardarul de origine ungară, adăugând că actuala criză din zona euro este mai periculoasă decât crahul din 2008, acutizat odată cu falimentul băncii americane Lehman Brothers.

Pe termen scurt, unele ţări din zona euro vor fi nevoite să ia şi mai multe măsuri de austeritate, "din cauza dezechilibrelor existente între ţările debitoare şi cele creditoare", a spus Soros. "Din nefericire, criza financiară acută încă nu s-a putut rezolva, iar aceasta face ca situaţia să se deterioreze. Şi nu este clar dacă va avea o soluţie."

Urmărește Business Magazin

/actualitate/soros-daca-se-sparge-zona-euro-uniunea-europeana-dispare-si-ea-9132653
9132653
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.