Sorin Ovidiu Vintu, arestat preventiv: "Rusine, doamna judecator"

Postat la 10 septembrie 2010 65 afişări

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a primit din partea Tribunalului Bucuresti mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile, sub acuzatia de favorizare a infractorului. Daca va fi gasit vinovat, Vintu risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 3 luni la 7 ani.

Vintu este acuzat de procurorii de la crima organizata (DIICOT) ca l-a ajutat in 2002 sa fuga din tara pe Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, condamnat la 15 ani de inchisoare pentru falimentarea Fondului National de Investitii (FNI) in anul 2000 si care urma sa fie extradat din Indonezia, dupa ce autoritatile de la Jakarta si-au dat acordul in acest sens.

Inca de la retinerea sa, omul de afaceri (secondat de Realitatea TV) a pus actiunea procurorilor pe seama influentei politice venite din partea presedintelui Traian Basescu, cei doi fiind inamici publici declarati de la alegerile prezidentiale din 2009, cand Vintu l-a sprijinit pe candidatul PSD Mircea Geoana.

Controlul pe care Vintu il exercita asupra trustului de presa Realitatea-Catavencu, care s-a remarcat in ultimul an prin prezentarea net defavorabila a activitatii actualului presedinte, poate fi considerat o circumstanta agravanta in relatia de inamicitie cu Traian Basescu, insa presedintele a sustinut in repetate randuri ca influenta sa in justitie se rezuma la referirile sale publice la acest domeniu. Iar referirile publice n-au lipsit, Vantu fiind socotit, alaturi de Dinu Patriciu si Dan Voiculescu, unul dintre "mogulii" care submineaza activitatea puterii, fie prin subiectivismul relatarilor de presa ale trusturilor lor, fie prin pacate de ordin financiar fata de stat; mai nou, presedintele Basescu a vorbit despre Vintu folosind direct porecla "Nus", numele conspirativ ce i-a fost atribuit conform dosarului sau de la Securitate.

Sorin Ovidiu Vintu a fost considerat "creierul" afacerii FNI, soldata in mai 2000 cu pagubirea a circa 300.000 de depunatori, prin raportarea unor performante supraevaluate ale Fondului, ceea ce a atras tot mai multi depunatori, principiul sau de functionare fiind de fapt cel de joc piramidal. Credibilitatea afacerii FNI a fost data de un contract de garantare (fidejusiune) incheiat cu CEC care, desi a fost denuntat unilateral de CEC cu cinci luni inainte de prabusirea Fondului, a fost considerat valid de catre justitie in procesele ulterioare.

Cu toate acestea, Vintu a fost scos de sub urmarire penala in procesele legate de cazul FNI, iar anul trecut a fost achitat pentru prescrierea faptelor si in ultimul sau dosar penal, cel al fraudelor de la Banca Internationala de Dezvoltare (BID). A devenit celebru indemnul sau lansat intr-un talk-show televizat "Intariti-va statul!", ca raspuns la constatarea unui jurnalist ca "avem un stat slab si moguli puternici".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
justitie,
Vantu,
dosare,
retinere,
parchet,
ICCJ
/actualitate/sorin-ovidiu-vintu-arestat-preventiv-rusine-doamna-judecator-7183855
7183855
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.