Sondaj: 75% dintre români sunt dispuşi să plătească mai mult pentru carnea de la ţară

Autor: Laura Buciu Postat la 22 septembrie 2021 43 afişări

Jumătate dintre români consumă zilnic carne şi preparate din carne, iar 75% dintre ei sunt dispuşi să plătească mai mult pentru carnea de la ţară. În acelaşi timp, unul din patru români consideră carnea de vită mai prietenoasă pentru sănătate.

Sondaj: 75% dintre români sunt dispuşi să plătească mai mult pentru carnea de la ţară

Peste 90% dintre români consumă carne şi preparate din carne zilnic şi săptămânal, arată datele unui sondaj Obor21.ro, prima cooperativă ţărănească digitală. Aproape 70% preferă să cumpere carne proaspătă, iar un român din patru consideră carnea de vită mai prietenoasă pentru sănătate. Pentru a se asigura că achiziţionează carne din surse sigure şi cu o trasabilitate clară, majoritatea românilor sunt dispuşi să plătească cu până la 30% mai mult.

Românii preferă să consume carnea la prânz (42%), în weekend (17%) sau oricând au ocazia (23%) , iar cei mai mulţi o preferă gătită la grătar (26%) sau la cuptor (23%), confirmând o tendinţa spre un stil de viaţă mai sănătos, care s-a accentuat în ultimii ani.

Cel mai mult, românii consumă carnea de pasăre, urmată de cea de porc, respectiv de vită. 25% dintre români consideră carnea de vită mai prietenoasă pentru sănătate decât cea de porc, fiind întrecută la acest capitol doar de carnea de pui, considerată mai sănătoasă de jumătate dintre respondenţi.

Peste 45% dintre clienţii care au participat la sondajul Obor21.ro preferă carnea de vită, iar printre bucăţile cele mai populare se numără antricotul, T-bone, muşchiul şi picanha, cerută în special de clienţi expaţi. De asemenea, cei care comandă carne de caprine şi/sau ovine, preferă cotletele de berbecuţ şi muşchiul de capră, iar în topul specialităţilor comandate se află cârnaţii şi oasele cu măduvă.

Cei mai mulţi achiziţionează carne de la supermarket, însă peste o treime preferă băcăniile şi magazinele specializate, online sau offline, 19% cumpără de la surse private (de la ţărani), iar 7% de la ferme. Atunci când cumpără carne de la ţară, indiferent că este de la ferme, persoane fizice sau magazine specializate, aproape jumătate aleg carnea proaspătă, nu congelată, de preferinţă în bucăţi mici. Alegerile confirmă tendinţa din ultimul an spre un consum echilibrat, evitând risipa alimentară şi cheltuielile inutile.

Sondajul comandat de Obor21.ro a arătat şi că românii sunt dispuşi să plătească mai mult pentru a beneficia de avantajele produselor cu provenienţă sigură şi o calitate ridicată. Aproape 70% preferă carnea proaspătă, cu un procent mai ridicat în cazul Bucureştiului, iar acesta este un argument suplimentar pentru a aloca un buget mai mare cumpărăturilor din această categorie. Astfel, jumătate dintre respondenţi ar plăti cu până la 20% mai mult faţă de preţul de supermarket pentru carnea proaspătă de la ţară, iar 25% sunt dispuşi să plătească chiar şi mai mult.

Sondajul Obor21.ro a fost realizat online, la nivel naţional, în august 2021 şi au participat 840 de respondenţi, 54% femei şi 46% bărbaţi, 60% cu venituri medii şi peste medie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carne,
plată,
sondaj

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.