Şomajul în rândul tinerilor: un flagel al economiei Covid-19. Peste 6,4 milioane de tineri şi-au pierdut locul de muncă în prima jumătate a anului 2020

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 24 decembrie 2020 89 afişări

Şomajul în rândul tinerilor: un flagel al economiei Covid-19. Peste 6,4 milioane de tineri şi-au pierdut locul de muncă în prima jumătate a anului 2020

La începutul anului 2020, cei mai în vârstă membri ai celei mai tinere generaţii a lumii, Generaţia Z, se pregăteau să intre pe una dintre cele mai solide pieţe globale de joburi din ultimele decenii.

Acest peisaj promiţător a fost însă ruinat în numai câteva luni odată cu apariţia pandemiei de coronavirus, scrie Reuters. Şomajul a crescut peste tot, însă i-a afectat cu furie pe cei mai tineri angajaţi, adesea în industrii de servicii ca restaurantele şi travel, cel mai puternic lovite de închideri de businesuri şi restricţii.

Când pandemia a lovit în primul trimestru din 2020, segmentul pieţei muncii alcătuit din tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani de-abia începuse să recupereze o parte din piaţa locurilor de muncă pierdută în timpul crizei financiare.

În cadrul G7, muncitorii tineri ajunseseră să reprezinte de la 11,2% din totalul angajaţilor la sfârşitul anului 2019 la numai 10% în iunie. Peste 6,4 milioane de tineri şi-au pierdut locul de muncă la nivel de G7 în prima jumătate a anului 2020.

În SUA, în cazul membrilor Generaţiei Z probabilitatea de a fi afectaţi de şomaj sau venituri pierdute a fost mai ridicată decât în cazul oricărui alt grup de vârstă.

În timp ce şomajul din SUA a scăzut la 6,7% de la un maxim postbelic de 14,7% în aprilie, acesta este alcătuit în continuare din două cifre în cazul adolescenţilor şi tinerilor cu vârste de până la 25 de ani.

Dincolo de impactul asupra educaţiei şi perspectivelor legate de joburi, există riscul apariţiei unor cicatrici pe termen lung.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tineri,
somaj,
economie,
locuri de munca

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.