Şocul inflaţiei se amplifică în SUA. Şeful Fed va fi probabil nevoit să împingă economia în recesiune pentru stăvilirea scumpirilor

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 13 iunie 2022 79 afişări

PreŞedintele băncii centrale americane (Fed) Jerome Powell are în faţă o provocare din ce în ce mai sumbră după ce inflaţia a atins un nou maxim în mai, acesta urmând pro­babil să fie nevoit să împingă cea mai mare economie a lumii în recesiune pentru a putea readuce preţurile sub control, relatează Bloomberg.

Şocul inflaţiei se amplifică în SUA. Şeful Fed va fi probabil nevoit să împingă economia în recesiune pentru stăvilirea scumpirilor

Preşedintele băncii centrale americane (Fed) Jerome Powell are în faţă o provocare din ce în ce mai sumbră după ce inflaţia a atins un nou maxim în mai, acesta urmând pro­babil să fie nevoit să împingă cea mai mare economie a lumii în recesiune pentru a putea readuce preţurile sub control, relatează Bloomberg.

Preţurile de consum au urcat la un nou maxim pe 40 de ani, de 8,6%, în mai faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Deşi a admis recent că readu­cerea presiunilor inflaţioniste sub control necesită o oarecare durere, şi poate chiar şi un şomaj mai ridicat, Powell a evitat să vorbească despre recesiune. Acest lucru este poate de înţeles în contextul alegerilor viitoare din noiembrie.

„Preşedintele Fed nu vrea să lase cuvântul cu «r» să-i scape din gură într-un mod pozitiv, în sensul că a­vem nevoie de recesiune“, a declarat Alan Blinder, fost strateg al băncii centrale.

Un număr în creştere de eco­nomişti spun că ar putea fi nevoie de un declin economic şi de un şomaj mai ridicat pentru ca inflaţia să fie adusă la niveluri mai tolerabile.

„Am devenit mai pesimist cu privire la oportunitatea stabilizării inflaţiei la un nivel acceptabil în lipsa unei recesiuni“, a declarat Bruce Kasman, economist-şef la JPMorgan Chase.

În cadrul unui studiu recent, Anna Wong, economist-şef pe America la Bloomberg Economics, plasează şansele unei recesiuni în 2022 la una din patru şi pentru anul viitor la trei din patru. „Un declin în 2022 este puţin probabil, dar recesiu­nea va fi greu de evitat în 2023“.

Investitorii şi-au crescut pariurile că Fed va continua să majoreze dobânzile în paşi de o jumătate de punct în şedinţele din iulie şi sep­tem­brie, unii economişti argumentând că o majorare mai agresivă, de 75 de puncte de bază, este acum pe masă.

Direcţia şi destinaţia ultimă a dobânzilor în lunile următoare vor depinde parţial de cât de rapid şi cât de mult vor strategii ca inflaţia să se tempereze şi de cât de multă durere sunt dispuşi să provoace la nivel economic pentru a ajunge acolo.

Potrivit a aproape 70% din economiştii chestionaţi recent de Financial Times se aşteaptă ca economia americană să alunece în recesiune anul viitor.

Sondajul sugerează dificultăţi în creştere pentru cea mai mare economie a lumii după una dintre cele mai rapide reveniri din istorie, în condiţiile în care Fed-ul îşi va accelera eforturile de a aduce inflaţia sub control. 

Banca centrală americană a pornit deja ceea ce va fi unul dintre cele mai rapide cicluri de înăsprire a politicii monetare din ultimele decenii. Din martie, aceasta şi-a majorat dobânda de referinţă cu 0,75% de la niveluri appropriate de zero.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
recesiune,
inflatie,
sua,
banca centrala

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.