Si totusi, CAS nu scade

Postat la 28 noiembrie 2010 14 afişări

Impozitarea muncii ramane la fel de aspra si la anul, conform proiectului de buget, in ciuda repetatelor apeluri din mediul de afaceri de a usura povara CAS, vazuta drept mai importanta pana si decat cota unica de catre unii dintre managerii de companii.

Cotele de contributii la asigurarile sociale vor fi mentinute la 31,3% pentru conditii normale de munca (din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori), 36,3% pentru conditii deosebite de munca si 41,3% pentru conditii speciale de munca, iar cotele de contributii la asigurarile de sanatate raman si ele neschimbate, la 5,5% pentru angajati si 5,2% pentru angajatori.

Inghetate vor ramane si pensiile din sistemul public, inclusiv pensia minima garantata, cu valoarea punctului de pensie la acelasi nivel de 732,8 lei. In schimb, conform premierului Emil Boc, salariile de baza din sectorul public vor fi majorate cu 15% din 2011, raportat la nivelul din luna octombrie 2010, iar salariul de baza minim brut pe tara va creste de la 600 lei la 670 lei. Fondul de salarii, cifrat la 39 de miliarde de lei, va trebui sa ajunga pentru 1.290.000 de bugetari, adica atatia cat preconizeaza Guvernul ca vor fi la inceputul anului viitor, dupa ce restructurarile din 2010 se vor fi incheiat.

Aceste masuri ar trebui sa mentina deficitul fiscal in 2011 in limita convenita cu FMI, respectiv 4,4% din PIB, in scadere de la 6,8% din PIB in 2010. In mai multe randuri, reprezentantii FMI au cerut Guvernului sa nu modifice taxele si impozitele, considerand orice reducere importanta a fiscalitatii (cota unica sau CAS) drept periculoasa pentru buget.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
buget,
impozite,
CAS,
contributii,
pensii,
salarii,
deficit,
guvern,
FMI
/actualitate/si-totusi-cas-nu-scade-7756614
7756614
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.