LIVE: CELE MAI RESPONSABILE COMPANII DIN ROM NIA: CUM RĂSPUNZI NEVOILOR PREZENTULUI FĂRĂ SĂ LE COMPROMIŢI PE CELE ALE VIITORULUI.

Şeful ONU avertizează: Pandemia de coronavirus nu a fost înţeleasă corect

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 29 martie 2021 804 afişări

Şeful ONU avertizează: Pandemia de coronavirus nu a fost înţeleasă corect

Planeta se poate confrunta cu o nouă serie de datorii odată ce va lua sfârşit criza provocată de coronavirus, care nu a fost înţeleasă şi abordată corect, a avertizat Antonio Guterres, secretar-general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), potrivit Financial Times.

„Răspunsul în faţa aspectelor financiare ale coronavirusului a fost fragmentat şi presiunile geopolitice nu ajută pe nimeni”, a declarat şeful ONU, adăugând că ţările în curs de dezvoltare pot fi ameninţate de un nou val de foamete, sărăcie, tulburări sociale şi conflicte.

Faptul că doar şase ţări s-au declarat în incapacitate de plată anul trecut – Argentina, Belize, Ecuador, Liban, Surinam şi Zambia – a creat „iluzia” unui anumit grad de stabilitate şi a micşorat nivelul de seriozitate cu care este abordată criza provocată de COVID-19.

În 2020, ţările în curs de dezvoltare, precum Brazilia şi Africa de Sud, cu populaţii mari şi venituri medii, au împrumutat masiv de la creditorii domestici, decizând să se ferească de investitorii străini, şi au obţinut o rată a dobânzilor mai mare decât cea oferită de statele bogate. Astfel, oamenii au ajuns să creadă că pericolele au devenit mai mici prin comparaţie cu ultima criză a datoriilor din pieţele emergente, spune Guterres.

Banca Mondială estimează că aproximativ 120 de milioane de oameni au fost împinşi spre sărăcie din cauza pandemiei.

ONU a propus în acest sens o serie de măsuri prin care plănuieşte să rezolve o parte din datoriile ţărilor cu venituri mici şi medii, incluzând aici o nouă serie de finanţări din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI) printr-o rundă de drepturi speciale de retragere (SDR – Special Drawing Rights). Decizia este susţinută de grupul G7 al celor mai puternice democraţii din lume.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
onu,
criza,
datorii,
pandemie,
presiuni

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.