Şeful CE acuză Rusia că încearcă să „şantajeze" Europa prin oprirea livrărilor de gaz

Autor: Petru Mazilu Postat la 27 aprilie 2022 24 afişări

Şeful CE acuză Rusia că încearcă să „şantajeze" Europa prin oprirea livrărilor de gaz

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat Rusia că încearcă să „şantajeze" blocul comunitar cu gazele, după ce gigantul energetic rus Gazprom a oprit livrările către Polonia şi Bulgaria. 

„Anunţul Gazprom este o altă încercare a Rusiei de a ne şantaja cu gaze. Suntem pregătiţi pentru acest scenariu. Ne pregătim răspunsul coordonat al UE. Europenii pot avea încredere că suntem uniţi şi solidari cu statele membre afectate ", a scris von der Leyen pe Twitter.

Într-o declaraţie separată, von der Leyen a declarat că este în curs de desfăşurare o întâlnire în cadrul căreia se va stabili ce răspuns va da UE, anunţă CNN.

Miercuri, Gazprom a oprit livrările de gaze către Polonia şi Bulgaria după ce ambele ţări au refuzat să plătească în ruble. Luna trecută, Rusia a avertizat ţările „neprietenoase" că vor trebui să plătească gazul în moneda rusă începând cu 1 aprilie, în caz contrar riscând să li se întrerupă furnizarea.

UE plănuieşte să reducă anul acesta consumul de gaze naturale ruseşti, pregătindu-se pentru o ruptură completă cu cel mai mare furnizor de energie al său. Însă Europa ar avea dificultăţi în a supravieţui mult timp fără gazul rusesc, iar găsirea unor surse alternative reprezintă o provocare uriaşă, susţin specialiştii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ue,
gaz,
rusia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.