Securitatea cibernetică, o prioritate pentru agenţiile guvernamentale europene

Postat la 30 martie 2022 51 afişări

Articol susţinut de Microsoft

Securitatea cibernetică, o prioritate pentru agenţiile guvernamentale europene

Digitalizarea aduce schimbări majore pentru fiecare dintre noi, însă dincolo de nivelul individual la care ne putem raporta, tehnologia poate remodela economii şi societăţi în ansamblu. Potenţialul de accelerare a progresului digital este uriaş, iar beneficiile, majore pentru oamenii, organizaţiile şi comunităţile care aleg să investească în inovaţie.

Însă, odată cu nivelul de digitalizare, creşte şi numărul riscurilor cibernetice, motiv pentru care securitatea în mediul digital devine tot mai importantă pe agenda autorităţilor şi administraţiilor publice din întreaga lume.

Creşterea gradului de utilizare a soluţiilor şi a instrumentelor tehnologice modelează, aşadar, şi peisajul ameninţărilor cibernetice. Acesta este contextul în care Agenţia de Tehnologie a Informaţiei din Malta (MITA - Malta Information Technology Agency) a migrat în urmă cu aproximativ un an în cloud, utilizând infrastructura Microsoft Azure. Scopul final a fost acela de a îmbunătăţi gradul de detecţie a ameninţărilor cibernetice, prin intermediul unor algoritmi de predicţie bazaţi pe inteligenţa artificială.

Anterior accesului la tehnologia cloud computing, Agenţia de Tehnologie a Informaţiei din Malta  utiliza o soluţie on-premises pentru a gestiona aspectele legate de securitatea cibernetică care s-a dovedit a fi ineficientă, raportat la volumul şi amploarea proiectelor. În plus, sistemul putea fi operat doar de personal specializat, ceea ce îngreuna şi mai mult întregul proces. În timp, instituţia a ajuns la concluzia că analiştii şi experţii în securitate cibernetică aveau nevoie de instrumente care să funcţioneze proactiv, emiţând alerte în timp real, astfel încât ei să poată lua măsurile necesare în timp util, iar cele folosite până atunci nu puteau face asta, explică Jonathan Cassar, Chief Technology Officer în cadrul Agenţiei de Tehnologie a Informaţiei din Malta.

În prezent, Agenţia de Tehnologie a Informaţiei din Malta utilizează funcţiile de securitate disponibile în Microsoft Azure Sentinel şi Microsoft 365 Defender, prin intermediul cărora a fost creată o infrastructură complexă de securitate cibernetică, bazată pe inteligenţă artificială.

La rândul său, Invitalia (agenţie guvernamentală din Italia, responsabilă cu gestionarea investiţiilor interne şi dezvoltarea economică, la nivel naţional) a implementat, de curând, soluţii disponibile în Microsoft Azure din dorinţa de a-şi securiza infrastructura digitală şi de a integra resurse adiţionale disponibile în cloud.

În acest fel, eficienţa operaţională a Invitalia a fost radical îmbunătăţită, instituţia observând şi o creştere a gradului de agilitate şi a capacităţii de adaptare a instituţiei. În plus,Invitalia are acces la resurse suplimentare în cloud, pe care să le utilizeze doar în perioadele cu activitate ridicată, lucru care a dus şi la o reducere a costurilor.  

Infrastructura digitală este în mare măsură deţinută şi operată de companii private, iar cadrul de reglementare este făcut de guverne si instituţii internaţionale. Microsoft crede într-o colaborare strânsă cu sectorul public şi într-o abordare multilaterală pentru diverşi actori privaţi şi instituţionali, pentru a asigura cel mai înalt nivel de securitate cibernetică pentru societate.

Autorităţile din România au înţeles, la rândul lor, că transformarea digitală reprezintă un vector al progresului şi că cele mai bune rezultate vor apărea acolo unde se vor concentra resurse importante. De aceea, România a elaborat politici publice şi a înfiinţat instituţii specializate, cum este Autoritatea pentru Digitalizare României (ADR), care are drept scop realizarea obiectivelor Guvernului în sfera transformării digitale. La nivelul Uniunii Europene, transformarea digitală este unul dintre principalii piloni din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (The Recovery and Resilience Facility - RRF), iar îndeplinirea ţintelor vizate de acesta este importantă pentru creşterea economică viitoare, nu doar a României, ci şi a celorlate state din Europa.

Microsoft este un partener de încredere pentru autorităţile din întreaga lume, colaborând cu acestea pe diferite verticale şi sprijinindu-le în acest fel să se modernizeze. În ultimii 40 de ani, compania a colaborat cu agenţii şi autorităţi locale, regionale şi federale din întreaga lume, sprijinind mii de organizaţii în procesul de digitalizare, prin soluţiile şi tehnologiile pe care le dezvoltă şi le perfecţionează neîntrerupt.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
securitate,
agenti

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.