Secretul care a transformat Tesla într-una dintre cele mai mari companii din lume. De unde vine de fapt profitul gigantului auto, bani care nu au nicio legatură cu vânzarea de maşini

Postat la 01 februarie 2021 7834 afişări

Secretul care a transformat Tesla într-una dintre cele mai mari companii din lume. De unde vine de fapt profitul gigantului auto, bani care nu au nicio legatură cu vânzarea de maşini

11 state americane – California, Colorado, Connecticut, Maine, Maryland, Massachusetts, New York, New Jersey, Oregon, Rhode Island şi Vermont, solicită producătorilor de automobile să vândă anual un anumit procentaj de vehicule cu emisii zero până în 2025. Dacă nu reuşesc, producătorii de autovehicule trebuie să cumpere credite de reglementare de la un alt producător de automobile care îndeplineşte aceste cerinţe – cum ar fi Tesla, care vinde exclusiv maşini electrice.

Acest aranjament este o afacere profitabilă pentru Tesla, care i-a adus companiei 3,3 miliarde de dolari în ultimii cinci ani, aproape jumătate din sumă fiind înregistrată doar în 2020. Creditele de reglementare de 1,6 miliarde de dolari pe care le-a primit anul trecut au depăşit cu mult venitul net de 721 milioane de dolari – ceea ce înseamnă că fără ele Tesla ar fi înregistrat în 2020 o pierdere netă în loc de profit.

„Aceşti tipi pierd bani vânzând maşini, dar fac bani vânzând credite. Şi creditele vor dispărea", spune Gordon Johnson de la GLJ Research, citat de CNN.

Executivii Tesla recunosc şi ei că afacerea nu se poate baza în continuare pe această surse de numerar. „Pe termen lung, vânzările de credite de reglementare nu vor fi o parte importantă a afaceriişi nu planificăm viitorul afacerii în acest sens", spune Zachary Kirkhorn, directorul financiar al companiei.

Performanţa ridicată a acţiunilor Tesla – în creştere cu 743% în 2020 – o face una dintre cele mai valoroase companii americane din lume. Cu toate acestea, cele 500.000 de maşini pe care le-a vândut în 2020 erau reprezentau doar o mică parte din cele peste 70 de milioane de vehicule vândute în întreaga lume, potrivit estimărilor.

Acţiunile Tesla valorează acum la fel de mult ca şi cele ale celor mai mari 12 producători de automobile care vând peste 90% din autovehiculele vândute la nivel global.

Întreaga industrie se îndreaptă spre un viitor complet electric, atât pentru a respecta reglementările de mediu mai dure la nivel global, cât şi pentru a satisface apetitul tot mai mare pentru astfel de vehicule, în parte pentru că necesită mai puţină forţă de muncă, mai puţine piese şi producţia lor costă mai puţin decât maşinile tradiţionale alimentate cu benzină.

Deşi Tesla este cel mai mare producător de maşini electrice, se confruntă cu o concurenţă crescută, deoarece fiecare producător de automobile îşi lansează propriile vehicule electrice sau intenţionează să o facă. General Motors, de pildă, a declarat săptămâna trecută că speră să treacă complet la producţia de maşinile fără emisii până în 2035, iar Volkswagen a întrecut Tesla în ceea ce priveşte vânzările de vehicule electrice în cea mai mare parte a Europei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tesla,
vanzare,
automobile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.