Samsung: Când banii prea mulţi devin o problemă

Autor: Dorin Oancea Postat la 11 mai 2013 50 afişări

Rezervele de lichidităţi ale Samsung au ajuns la aproape 40 de miliarde de dolari, iar grupul sud-coreean se confruntă cu problema de a găsi o destinaţie pentru sumele uriaşe de bani acumulate, la fel precum rivalul Apple, care dispune însă de 145 miliarde de dolari.

Samsung: Când banii prea mulţi devin o problemă

Rezervele de lichidităţi ale Samsung au atins aproape 40 de miliarde de dolari la sfârşitul lunii martie, după un prim trimestru în care profitul a urcat cu 41%. După scăderea datoriei, Samsung are o poziţie financiară netă de 28,5 miliarde de dolari. Lichidităţile Samsung, deja printre cele mai mari din Asia, cresc într-un ritm ameţitor, iar în ultimul an aproape s-au triplat.

Grupul sud-coreean mai are, însă, până să ajungă din urmă Apple. Apple avea lichidităţi, bani şi instrumente financiare lichide de 144,7 miliarde de dolari la sfârşitul lunii martie. La presiunea investitorilor de a transfera o parte mai mare a fondurilor către acţionari, Apple a anunţat în aprilie că a crescut dividendele şi achiziţiile de titluri proprii, parte a unui program de beneficii pentru acţionari în valoare de 100 de miliarde de dolari până în 2015.

Samsung Electronics România a consemnat anul trecut un profit net de 63,2 milioane de lei, dublu faţă de 2011, şi va acorda asociaţilor dividende de 61,1 milioane de lei, de aproape şase ori mai mult decât în anul precedent La nivelul anului 2011, dividendele încasate de asociaţi s-au ridicat la 10,48 milioane de lei. Samsung Electronics România are ca asociaţi Samsung Electronics Europe Holding Cooperatief UA (Olanda) şi Young Lak Jung, cetăţean sud-coreean.

Grupul sud-coreean Samsung este cel mai mare producător de telefoane mobile la nivel mondial, după vânzări. În 2012, vânzările consolidate ale grupului au însumat 187,2 miliarde de dolari. Analiştii se aşteaptă ca Samsung să folosească banii acumulaţi pentru achiziţii în domenii precum software şi echipamente medicale.  De asemenea, acţionarii vor căuta să obţină beneficii mai mari prin majorarea dividendelor sau răscumpărarea de titluri.

Chiar dacă nu există încă o presiune precum cea care a determinat Apple să anunţe programul de 100 de miliarde de dolari, investitorii au început să urmărească poziţia financiară a Samsung, notează WSJ. Divizia producătoare de smartphone-uri a generat 74% din profitul operaţional al Samsung în primul trimestru al acestui an, în timp ce electronicele de consum şi componentele au asigurat diferenţa. În urmă cu trei ani, divizia de telefonie mobilă asigura doar un sfert din câştigul operaţional din primul trimestru.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/samsung-cand-banii-prea-multi-devin-o-problema-10871402
10871402
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.