Salarii NEGATIVE pentru mii de bugetari! „Ne pun să aducem bani de-acasă”

Postat la 03 februarie 2018 510 afişări

Haosul din salarizarea bugetarilor, generat de transferul contribuţiilor la angajaţi, creează situaţii de-a dreptul absurde. Nu doar că salariile scad în cazul a zeci de mii de bugetari, dar unii trebuie să vină cu bani de-acasă, ceea ce înseamnă că încasează din luna ianuarie un net ...negativ. Se întâmplă în guvernarea PSD: dacă vrei să munceşti trebuie să plăteşti!

Salarii NEGATIVE pentru mii de bugetari! „Ne pun să aducem bani de-acasă”

Este cazul cadrelor didactice sau personalului auxiliar din şcoli care nu au normă întreagă şi care trebuie de-acum înainte să plătească contribuţii la valoarea salariului minim de 1.900 lei.

Sunt mii de angajaţi din sistemul de învăţământ pentru care netul pe care îl primesc de la 1 ianuarie nu este suficient pentru a-şi plăti contribuţiile sociale. "Nu încasează cât trebuie sa dea", a explicat la Realitatea TV liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" Marius Nistor.

"Au apărut probleme cu salariile în mediul universitar. Avem colegi, personal didactic auxiliar, angajaţi pe fracţiuni de normă care, conform legii, sunt obligaţi să plătească cotribuţiile la nivelul salariului minim. Nu încasează cât trebuie sa dea. Un exemplu: brutul e 1.322 lei,  încasează 600 şi ceva lei, iar dările pentru stat sunt de 1600 de lei. Sunt câteva mii de persoane afectate la nivel national", a spus Marius Nistor.

Potrivit acestuia, specialiştii din ministere nu au ţinut cont de specificul sistemului de învăţământ. În rural, nu ai cum să angajezi altfel o femeie de serviciu, de exemplu, decât pe un sfert de normă.

"Oamenii care sunt pe fracţiuni de normă vin cu bani de acasă. Nu s-a anticipat acest lucru, nu are legătură cu legea salarizării. E aberant să dai mai mulţi bani decât prestezi. Pui în percol şi sănătatea copiilor. Nu poţi lăsa ore descoperite, oamenii renunţă la ore şi tot copiii sunt afectaţi", a explicat Marius Nistor.

Cititi mai multe pe www.realitatea.net

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.