Şah la partide: referendumul constituţional al lui Traian Băsescu

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 14 aprilie 2013 41 afişări

Preşedintele Traian Băsescu şi-a luat revanşa în stil mare, în această săptămână, faţă de criticii noii sale politici de colaborare cu Palatul Victoria, proveniţi din PDL şi din micile formaţiuni de dreapta componente ale fostei ARD.

Şah la partide: referendumul constituţional al lui Traian Băsescu

Nu doar că i-a făcut vinovaţi pentru "compromisul" cu guvernul Ponta, explicând într-un interviu pentru Digi24 că nu se putea impune atâta vreme cât nu avea în spate "nici măcar un partiduleţ" care să reziste susţinerii de 70% a Guvernului în Parlament. Le-a întins însă şi o mână de ajutor (adresată, cel mai probabil, noii speranţe a Dreptei, Mişcarea Populară), spunând că îi va îndemna pe români să nu meargă la referendumul de revizuire a Constituţiei dacă proiectul USL nu va include şi rezultatul referendumului din 2009 - parlament unicameral cu 300 de aleşi.

Mai mult, a adăugat că ar putea să convoace şi el un referendum, "spre exemplu, cu ocazia europarlamentarelor, pentru a lămuri eventual ceea ce nu respectă parlamentarii în revizuirea Constituţiei". Perspectiva unui referendum pe această temă dă aripi Mişcării Populare, noua formaţiune de dreapta în a cărei construcţie Traian Băsescu a promis că se va implica şi care deja şi-a făcut intrarea pe scena politică prin critici la adresa PDL, partid care n-a susţinut în Parlament aplicarea întocmai a rezultatelor referendumului din 2009. Preşedintele Mişcării Populare, Marian Preda, a declarat că Traian Băsescu este "tatăl" spriritual al organizaţiei şi că PDL intră în lista de partide de care membrii fundaţiei s-au "săturat".

Mişcarea Populară, ai cărei primi aderenţi sunt consilierii prezidenţiali Cristian Diaconescu, Sebastian Lăzăroiu, Daniel Funeriu şi Iulian Chifu şi purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea, şi-a lansat duminică o propunere de platformă-program în care se defineşte ca "instrument public al exercitării democraţiei participative, pentru identificarea, selectarea şi promovarea soluţiilor optime şi a oamenilor care le pot pune în aplicare şi care îşi asumă implicarea în modernizarea României". "Mişcarea Populară propune un nou model de organizaţie civică, 'de jos în sus', căreia fondatorii, prin experienţa lor administrativă şi politică, îi asigură cadrul necesar dezvoltării. Mişcarea Populară pune la dispoziţia cetăţenilor mecanisme avansate de selecţie, promovare şi, ulterior, implementare, ale ideilor şi proiectelor viabile şi ale purtătorilor acestor proiecte", se arată în platforma-program.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/sah-la-partide-referendumul-constitutional-al-lui-traian-basescu-10745192
10745192
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.