Şah cu sasul: metoda liberală de conservare a puterii

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 23 februarie 2013 34 afişări

Crin Antonescu a explicat invitarea lui Klaus Iohannis în PNL şi intenţia de suire bruscă a lui la vârful partidului, cu ocazia congresului din aceste zile, cu afirmaţia că "venind în rândurile PNL, Klaus Iohannis vine în rândurile USL".

Astfel de precizare, altminteri tautologică, este relevantă strict în perspectiva speculaţiilor neîncetate, venite din varii direcţii, despre încetarea funcţionării USL mai devreme de termenul oficial - 2016 - printr-o potenţială regrupare a dreptei (PNL, PDL şi oricine ar mai vrea să vină), în opoziţie cu PSD (aliat, la rândul lui, cu oricine ar vrea să mai vină).

Iohannis, respins în 2009 de preşedintele Băsescu pentru postul de premier pe motiv că "soarta lui s-a decis la Grivco", a fost însă până de curând un critic al guvernului Ponta şi e bine văzut de tabăra din PNL ostilă lui Antonescu (Tăriceanu-Chiliman). Ca atare, ar juca nu numai un rol de liant între facţiunile liberale, dar şi de contrapondere simbolică la dominarea PNL de către PSD şi a lui Antonescu de către Victor Ponta, din ce în ce mai supărătoare pentru suporterii liberali care se tem că PSD şi-ar putea desemna propriul candidat la prezidenţiale, de pildă în persoana lui Sorin Oprescu.

Într-o asemenea logică, Antonescu şi-ar păstra şi el în mânecă asul unui tandem electoral cu Iohannis, care a şi admis că nu exclude pentru sine o funcţie de premier. Deocamdată, Antonescu şi Ponta au spus acelaşi lucru, anume că îl văd pe primarul Sibiului capabil să fie şi prim-ministru, şi preţedinte al ţării, fiindcă "a dovedit că este un foarte bun om politic". Cum niciuna dintre cele două funcţii menţionate nu e liberă acum în proiectul USL, Antonescu a adăugat că Iohannis ar putea fi preşedintele viitoarei regiuni din care va face parte Sibiul.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/sah-cu-sasul-metoda-liberala-de-conservare-a-puterii-10590543
10590543
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.