S&P a retrogradat 9 ţări din zona euro. Efectul pentru România: presiune pe costurile de finanţare în euro

Postat la 14 ianuarie 2012 18 afişări

Decizia agenţiei Standard & Poor's de a retrograda nouă ţări din zona euro ar putea avea ca efect creşterea costurilor de finanţare în euro pentru România, atât prin contagiunea aversiunii la risc a investitorilor, cât şi prin canalul bancar, întrucât instituţiile-mamă se vor finanţa şi mai scump, afirmă analiştii români.

Florin Cîţu: "Efectul imediat al acestor decizii se va simţi în costul de finanţare. Din păcate pentru noi, faptul că Franţa, Italia, Austria se finanţează mai scump înseamnă că şi preţul capitalului direcţionat către România va fi mai mare".

Economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru: "Mi se pare că agenţiile de rating încercă cumva să împingă ţările cu probleme către probleme şi mai mari. Dacă ai ajuns să retrogradezi ţări ca Austria şi Franţa, investitorii se vor întreba: Dar Europa de Est ce are? E posibil ca la nivel european să vedem un nou val de aversiune şi să vedem o aversiune şi în Europa de Est, prin contagiune".

Economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Dan Bucşa: "Nu va fi un impact semnificativ dacă nu face un pas similar şi Moody's sau Fitch. Dar dacă Franţa îşi pierde definitiv ratingul AAA, adică o altă agenţie de rating o retrogradează, atunci niciun bond emis de o entitate europeană nu mai poate să fie triplu A".

S&P a retrogradat vineri ratingurile Italiei, Spaniei, Portugaliei şi Ciprului cu câte două trepte şi pe cele ale Franţei, Austriei, Maltei, Slovaciei şi Sloveniei cu o treaptă. Calificativele Franţei şi Austriei au fost coborâte de la AAA la AA+, clubul ţărilor din zona euro cu rating maxim fiind astfel restrâns la patru membri - Germania, Olanda, Luxemburg şi Finlanda. Olanda, Luxemburg şi Finlanda au fost puse însă pe perspectivă negativă, singura ţară complet neafectată de raportul S&P fiind Germania.

Mai mult pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/s-p-a-retrogradat-9-tari-din-zona-euro-efectul-pentru-romania-presiune-pe-costurile-de-finantare-in-euro-9147089
9147089
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.