Rusia va desfăşura rachetele Sarmat până în toamnă, în cadrul unei modernizări nucleare „istorice”

Autor: Dorin Oancea Postat la 23 aprilie 2022 46 afişări

Rusia va desfăşura rachetele Sarmat până în toamnă, în cadrul unei modernizări nucleare „istorice”

Rusia a declarat sâmbătă că intenţionează să desfăşoare până în toamnă rachetele balistice intercontinentale Sarmat, recent testate, capabile să susţină atacuri nucleare împotriva Statelor Unite, relatează Reuters.

Obiectivul declarat de Dmitri Rogozin, şeful agenţiei spaţiale Roscosmos, este unul ambiţios, deoarece Rusia a raportat prima lansare de test abia miercuri, iar experţii militari occidentali spun că este nevoie de timp înainte ca racheta să poată fi desfăşurată.

Sarmat este capabilă să transporte 10 sau mai multe focoase nucleare şi să lovească ţinte aflate la mii de kilometri distanţă, în Statele Unite sau Europa.

Testul din această săptămână, după ani de întârzieri din cauza problemelor tehnice şi de finanţare, marchează o demonstraţie de forţă a Rusiei într-un moment în care războiul din Ucraina a făcut ca tensiunile cu Statele Unite şi aliaţii săi să urce la cel mai înalt nivel de la criza rachetelor din Cuba din 1962.

Rogozin a declarat într-un interviu acordat televiziunii ruse de stat că rachetele vor fi amplasate în regiunea Krasnoyarsk din Siberia, la aproximativ 3.000 km (1.860 mile) la est de Moscova.

El a precizat că acestea vor fi amplasate în aceleaşi locuri şi în aceleaşi silozuri ca rachetele Voyevoda din epoca sovietică, pe care le înlocuiesc, lucru care ar economisi "resurse şi timp".

Lansarea "super-armei" a fost un eveniment istoric, care va garanta securitatea copiilor şi nepoţilor Rusiei pentru următorii 30-40 de ani, a adăugat Rogozin.

Îngrijorarea Occidentului faţă de riscul unui război nuclear a crescut de când preşedintele rus Vladimir Putin a dispus invazia în Ucraina, la 24 februarie, cu un discurs în care s-a referit în mod expres la forţele nucleare ale Moscovei şi a avertizat că orice opoziţie "va duce la astfel de consecinţe pe care nu le-aţi întâlnit niciodată în istoria voastră".

"Perspectiva unui conflict nuclear, cândva de neconceput, este acum din nou în sfera posibilităţilor", a declarat luna trecută secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rusia,
rachete,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.