Rusia a întrecut Arabia Saudită şi a fost cel mai mare producător de petrol anul trecut

Postat la 04 ianuarie 2013 28 afişări

Rusia a fost cel mai mare producător de petrol din lume în 2012, depăşind Arabia Saudită, dar producţia de gaze naturale a scăzut în condiţiile vânzărilor mai reduse în Europa, scrie AFP.

Producţia de petrol a Rusiei a crescut cu 1,3% anul trecut faţă de 2011, la 518 milioane de tone (10,4 milioane de barili pe zi), potrivit Ministerului rus al Energiei. Guvernul rus doreşte să menţină producţia deasupra nivelului de 10 milioane de barili pe zi până în 2020. Sectorul petrolier şi al gazelor naturale, dominat de companii deţinute de stat, contribuie cu aproximativ jumătate la încasările bugetare ale Rusiei. Analiştii nu cred însă că performanţa de anul trecut ar putea fi repetată în 2013, deoarece 80% din producţia de ţiţei a Rusiei vine din câmpuri mature, aflate de multă vreme în exploatare. Mai mult, deşi Rusia a întrecut Arabia Saudită în topul producătorilor de petrol, acest titlu a fost câştigat în condiţiile utilizării la maximum a capacităţii de extracţie. Spre deosebire de Rusia, regatul arab are posibilitatea de a-şi mări producţia pentru a se adapta rapid la cererea mai ridicată în situaţia că economia mondială revine pe creştere, sau în cazul unor turbulenţe în Orientul Mijlociu.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
rusia,
arabia saudita,
petrol,
producator
/actualitate/rusia-a-intrecut-arabia-saudita-si-a-fost-cel-mai-mare-producator-de-petrol-anul-trecut-10427717
10427717
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.