ROMEPS: “Doar 10% din polistirenul folosit la termoizolaţii este cel recomandat de normele pentru astfel de lucrări”

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 21 iunie 2013 110 afişări

Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România – ROMEPS a demarat o campanie de conştientizare a consumatorilor privind calitatea polistirenului de pe piaţă.

“Din studiile ROMEPS aflăm că peste 50 de procente din polistirenul folosit în România nu respectă standardele tehnice impuse de aplicaţiile pentru care este vândut, iar din acesta mai mult de o treime este comercializat sub denumiri înşelătoare. Pentru a se proteja, consumatorii trebuie să citească eticheta, să afle ce produs cumpără. Informarea este cel mai la îndemână instrument de control”, declară Marin Cruţescu, director executiv ROMEPS.

ROMEPS a demarat campania naţională “Citeşte eticheta!”. “Tragem un semnal de alarmă cu privire la calitatea precară a polistirenului folosit în construcţii. Consumatorul final întâmpină greutăţi atunci când vine vorba să se protejeze de neregulile din piaţă. Astfel, campania noastră are tocmai rolul de a răspunde la întrebarea <Cum pot sa identific produsele cu nume înşelatoare?>. Răspunsul este: <CITEŞTE ETICHETA şi caută codul tehnic de pe baxul de polistiren!>”, precizează Marin Cruţescu.

Consumatorii se pot informa şi de pe site-ul campaniei  www.citeste-eticheta.ro.

“Pentru lucrările de termoizolare, beneficiarii trebuie să ştie că toate standardele  europene recomandă folosirea polistirenului EPS80, cu o grosime minimă de 10 cm. Din informaţiile noastre, în ultimii patru ani, cele mai multe lucrări de termoizolaţii s-au realizat cu polistiren de tip EPS60 sau chiar mai mic, materiale nerecomandate pentru această aplicaţie, fapt ce afectează consistent eficienţa lucrărilor”, menţionează Marin Cruţescu.

Cumpărătorii trebuie să ştie că termenul “termosistem” include toate materialele necesare realizării unui sistem de izolaţie exterioară. Denumirile de “faţadă ventilată” sau ”fără încărcare mecanică” , indică tocmai faptul că produsul nu este recomandat de producători  pentru destinaţia pe care i-o atribuie majoritatea beneficiarilor. Cifrele care se regăsesc în denumirea generică gen “EPS 80” sau ”ABC 80” trebuie să fie identice cu cele din codul de produs şi implicit să indice caracteristicile de compresiune ale materialului.

Din cauza scăderii numărului de lucrări de termoizolaţii, nivelul pieţei de polistiren în prima parte a anului s-a redus cu 20-25 de procente. La aceasta se adaugă şi o tendinţă în piaţă de a folosi materiale ieftine şi neconforme cu standardele impuse de lucrările efectuate. Astfel, doar 10% din polistirenul folosit  la termoizolaţii este cel recomandat de normele pentru astfel de lucrări.

Programul naţional de termoizolare “Este admirabil, dar lipseşte cu desăvârşire!”

“în loc să crească în acest an, lucrările de termoizolaţii au scăzut considerabil. Anul trecut piaţa de polistiren s-a cifrat în jurul a 3,5 milioane de metri cubi, cu o valoare aproximativă de 100 milioane de euro. Dacă lucrurile ar fi avut un parcurs firesc, nivelul pieţei în acest an ar fi trebuit să fie de minim 4 milioane de metri cubi. Din păcate, mult-trâmbiţatul program de termoizolare la nivel naţional nici nu a început. Este admirabil, dar lipseşte cu desăvârşire!  Cele mai multe lucrări s-au înregistrat în Bucureşti, lucru vizibil cu ochiul liber. Astfel, s-a creat senzaţia că programul a început şi are anvergură. De fapt, la nivel naţional, nu s-a realizat mai nimic. Doar dacă luăm în considerare 10 blocuri în fiecare din cele 40 de capitale de judeţ şi încă în 60 de oraşe cu până la 100.000 de locuitori, ar însemna 1000 de blocuri.  Un simplu calcul arată o piaţă potenţială de 100 de milioane de euro, unde nu s-a făcut nimic”, menţionează Marin Cruţescu.

Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România s-a înfiinţat în anul 2004, din 2011 activând sub denumirea ROMEPS. Misiunea ROMEPS este aceea de a promova pe piaţa din România un standard de calitate pentru producătorii şi importatorii de polistiren. Membrii actuali în asociaţie sunt companiile: Arcon, Austrotherm, Isopor, Hirsch Porozell, Swisspor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lucrari
/actualitate/romeps-doar-10-din-polistirenul-folosit-la-termoizolatii-este-cel-recomandat-de-normele-pentru-astfel-de-lucrari-10998942
10998942
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.