Românii au găsit vinovatul pentru criză: Vestul

Autor: Dorin Oancea Postat la 15 noiembrie 2011 14 afişări

Un român din trei dă vina pe Vest pentru pentru criza financiară şi economică, iar încrederea populaţiei în democraţie şi economia de piaţă a scăzut în ultimii cinci ani.

Răspunsurile se înscriu, în ansamblu, în linia generală pe care BERD a regăsit-o în ţările din Europa Centrală şi de Est, sub-estul Europei, Caucaz şi Asia Centrală, unde cel puţin o treime dintre respondenţi învinovăţesc Occidentul pentru criză, procentajele variind de la circa 70% în Slovacia şi Serbia sau aproximativ 60% în Cehia şi Ungaria la sub 30% în Rusia.

În România, mai mult de jumătate dintre gospodării au fost afectate semnificativ de criză. Mai puţin de 20% dintre gospodăriile din România care s-au confruntat cu pierderea unui loc de muncă au reuşit să acceseze scheme de ajutor de şomaj, faţă de aproape 50% în Germania sau peste 40% în Ungaria şi Cehia.

Sprijinul pentru democraţie şi economia de piaţă a scăzut la nivelul noilor state membre UE în ultimii cinci ani, locuitorii ţărilor cu o societate "mai liberă", care funcţionează conform principiilor democraţiei şi economiei de piaţă, pierzându-şi încrederea în aceste sisteme din cauza crizei, în timp ce popoarele care sunt guvernate de sisteme controlate mai strâns de stat, cu regimuri mai autoritare, înclină mai mult spre democraţie şi piaţa liberă.

Raportul arată că ungurii şi bulgarii sunt mai supăraţi pe Vest decât românii, în timp ce în Rusia şi în spaţiul ex-sovietic percepţia că Occidentul este vinovat pentru criză este mai puţin răspândită.

Populaţia ţărilor cu economii emergente şi aflate în tranziţie din proximitatea Europei a avut mult mai mult de suferit în urma crizei financiare din 2008-2010 comparativ cu locuitorii economiilor din Europa de Vest. Criza a determinat reduceri mai acute ale consumului în toate categoriile, în special în zone esenţiale ca alimentele de bază şi cheltuielile pentru sănătate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Români,
criză,
Vestul
/actualitate/romanii-au-gasit-vinovatul-pentru-criza-vestul-8976410
8976410
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.