România, în fruntea statelor UE cu cel mai rapid ritm de îmbătrânire a populaţiei în următoarele decenii. Care sunt consecinţele îmbătrânirii

Postat la 20 martie 2013 15 afişări

Scăderea PIB-ului potenţial, prin reducerea contribuţiei forţei de muncă şi capitalului, presiunea tot mai mare asupra bugetului de stat, prin majorarea cheltuielilor cu asistenţa socială, şi afectarea ratei de economisire sunt principalele consecinţe ale îmbătrânirii populaţiei, potrivit BCR.

România, în fruntea statelor UE cu cel mai rapid ritm de îmbătrânire a populaţiei în următoarele decenii. Care sunt consecinţele îmbătrânirii

 În prezent, 1 din 7 români are peste 65 de ani, în 2030 se va ajunge la un raport de 1 la 5 persoane, iar în 2060 la 1 din 3, dacă natalitatea nu va fi îmbunătăţită.

România se află în top 5 state membre UE (alături de Slovacia, Polonia, Letonia şi Slovenia) care vor cunoaşte cel mai rapid ritm de îmbătrânire a populaţiei în următoarele decenii. Mediana vârstei populaţiei va ajunge la 46 de ani în 2030 şi 52 de ani în 2060, de la 39 de ani în 2011, potrivit raportului "Implicaţiile economice ale procesului de îmbătrânire a populaţiei în România" realizat de divizia BCR Cercetare.

O primă consecinţă economică a îmbătrânirii şi reducerii populaţiei totale este scăderea PIB-ului potenţial, prin diminuarea contribuţiei forţei de muncă, dar şi a capitalului, în condiţiile afectării economisirii interne. PIB-ul potenţial al României a scăzut la 1,3% în 2013, de la 5% în 2004, pe seama contracţiei investiţiilor private.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/romania-in-fruntea-statelor-ue-cu-cel-mai-rapid-ritm-de-imbatranire-a-populatiei-in-urmatoarele-decenii-care-sunt-consecintele-imbatranirii-10679410
10679410
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.