România a consumat mai puţină energie, dar a ajuns importator

Autor: Radu Bostan Postat la 11 ianuarie 2013 10 afişări

Consumul de energie al României a scăzut anul trecut faţă de 2011, în ciuda faptului că 2012 a fost un an al extremelor meteorologice, lucru care ar fi trebuit să se traducă în mai multă energie consumată.

Consumul de energie al României a scăzut anul trecut faţă de 2011, în ciuda faptului că 2012 a fost un an al extremelor meteorologice, lucru care ar fi trebuit să se traducă în mai multă energie consumată. Singura explicaţie este astfel o încetinire pe plan economic, spun reprezentanţii Transelectrica. Datele preliminare ale Transelectrica arată că anul trecut consumul intern brut de energie s-a ridicat la 59,28 TWh, faţă de un consum de 60 TWh înregistrat în anul 2011, aceasta însemnând o scădere de circa 1,25%. Analiza consumului de energie este un exerciţiu important pentru că evoluţia acestuia dă indicii în timp real despre mersul unei economii. Mai mult, dintr-un exportator tradiţional de energie electrică, România s-a transformat anul trecut în importator şi astfel unul dintre cele mai pesimiste scenarii în ceea ce priveşte domeniul energetic a prins contur. Au fost mai mulţi factori care au generat această situaţie. Hidroelectrica, firmă care în mod normal asigura o treime din producţia naţională, a trecut prin al doilea an consecutiv de secetă, atingând în 2012 un minim al producţiei de energie. Faptul că România a ajuns să importe anul trecut energie ar putea fi privit însă şi dintr-un alt unghi: nevoia de investiţii noi în sistemul energetic devine din ce în ce mai evidentă.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
Transelectrica
/actualitate/romania-a-consumat-mai-putina-energie-dar-a-ajuns-importator-10452418
10452418
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.