Rezervele de uraniu sunt insuficiente pentru reactoarele 3 şi 4. România caută soluţii în Kazahstan

Postat la 08 septembrie 2011 15 afişări

Rezervele de uraniu ale României nu vor fi suficiente pentru a asigura producţia de electricitate în reactoarele nucleare 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă, iar autorităţile prospectează oportunităţi de achiziţie din ţări africane, Iordania sau Kazahstan.

"Încercăm să intrăm în ţări în care producătorul francez de uraniu Areva este mai puţin implicat. Pentru durata de viaţă a reactoarele nucleare 1 şi 2, de circa 40-50 de ani, uraniul este suficient. Pentru funcţionarea reactoarelor 3 şi 4 căutăm fel de fel de demersuri (precum cumpărarea de la furnizori sau exploatarea de zăcăminte în alte state - n.r.)", a declarat joi Sorin Găman, director în Ministerul Economiei.

Potrivit lui Găman, la sfârşitul acestei luni sau la începutul lunii octombrie la Bucureşti va avea loc o întâlnire mixtă româno-kazahă în care se va discuta posibilitatea ca România să achiziţioneze urnaiu din ţara caspică.

"Problema identificării de noi resurse de uraniu pentru a asigura funcţionarea reactoarele 3 şi 4 este destul de apăsătoare", a afirmat diretorul general Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), Nicu Popa.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Rezervele,
uraniu,
reactoare,
Kazahstan
/actualitate/rezervele-de-uraniu-sunt-insuficiente-pentru-reactoarele-3-si-4-romania-cauta-solutii-in-kazahstan-8714105
8714105
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.